Terug naar het overzicht

29 mei 2023

Bing wordt de ingebouwde zoekmachine voor ChatGPT

Microsoft heeft 24 mei tijdens Build 2023 een reeks aankondigingen gedaan, waarvan één de integratie van Bing is als de ingebouwde zoekdata provider voor ChatGPT.

Voor diegenen die trouw zijn aan Google of reguliere gebruikers van ChatGPT, is Bing misschien niet hun favoriete zoekmachine. Deze integratie brengt echter een aanzienlijke verbetering aan ChatGPT in de vorm van antwoorden die zijn geïnformeerd door data van na 2021. Dit is een aanzienlijk nadeel geweest van de standaard ChatGPT, vooral in de snel veranderende wereld van vandaag met ontwikkelingen op het gebied van technologie, politiek en bijna elk ander kennisgebied.

Bing AI wordt vanaf 24 mei uitgerold naar ChatGPT Plus abonnees en zal binnenkort beschikbaar zijn voor gratis gebruikers via een plug-in die Bing naar ChatGPT brengt, zegt Microsoft.

ChatGPT Browse and Plugins

ChatGPT is gebouwd op Azure

Op Build herinnerde programmeergoeroe Scott Guthrie, Microsoft’s EVP voor Cloud en AI, ontwikkelaars eraan dat ChatGPT wordt ontwikkeld en gehost op Azure, het cloud Developer platform van Microsoft. En daar zijn goede redenen voor. Microsoft’s ontwikkelingstools dragen bij aan de effectiviteit van AI-codering, met helpers zoals GitHub Copilot en meer soortgelijke tools die naar Visual Studio komen. Deze zullen ironisch genoeg alleen maar beter worden dankzij ChatGPT.

Azure heeft misschien niet zo veel naamsbekendheid als Amazon’s AWS of Google Cloud, maar het kan pronken met nog meer unieke functies die niet in de anderen worden gevonden. Guthrie merkte op dat Azure de enige grote cloud infrastructuur is die twee Nvidia technologieën ondersteunt, beide bedoeld om AI-berekeningen te versnellen. De eerste is Nvidia Hopper, een klasse van 80-miljard-transistor, 4nm GPU’s ontworpen om AI-workloads te versnellen. De andere is InfiniBand Quantum-2 400Gbps netwerken.

Toen de samenwerking vorige herfst begon, werd Guthrie geciteerd met de woorden: “Onze samenwerking met Nvidia ontgrendelt het meest schaalbare supercomputer platform ter wereld, dat state-of-the-art AI-capaciteiten levert voor elk bedrijf op Microsoft Azure.”

Bing chatgpt
Bron: Microsoft/OpenAI

Guthrie beschreef hoe Azure datacenters legioen en wereldwijd zijn, waarbij hij opmerkte dat ondanks al deze massale computeractiviteit, het bedrijf nog steeds toegewijd is aan zijn doel om koolstofnegatief te worden tegen 2030 en uiteindelijk alle koolstofemissies van het bedrijf sinds zijn oprichting in 1975 om te keren. Ik zou willen opmerken dat dat doel zeker niet alle pc’s ter wereld omvat die Microsoft-software draaien.

De Industriële Metaverse

De metaverse is de laatste tijd uit de gratie gevallen in de techwereld, dus ik was verrast om het een verschijning te zien maken in de Build-keynote. Een andere samenwerking tussen Nvidia en Microsoft Azure

resulteerde in Nvidia Omniverse, in wezen een metaverse voor productie. Guthrie toonde het in gebruik in een BMW “virtuele fabriek”. Het systeem maakt gebruik van digitale tweelingen, weergaven van echte objecten die kunnen profiteren van Internet of Things technologie (een term die veel van zijn buzzworthiness heeft verloren).

Eén keer bouwen, uitvoeren op een Copiloot of ChatGPT

Azure AI Studio is een nieuw aangekondigd hulpmiddel dat ontwikkelaars in staat zal stellen om conversatie AI-modellen in hun eigen data te “gronden”. Dit betekent dat de antwoorden van de chatbot relevant zullen zijn voor de data van de ontwikkelaar. Het nieuwe hulpmiddel werkt met Azure OpenAI Service en ChatGPT en GPT-4 modellen. Een demo tijdens Guthrie’s Build-keynote gaf het voorbeeld van de AI die weet wat er in een klant’s webwinkelmandje zit om gerelateerde aankopen voor te stellen. Maar het zou ook gebruikt kunnen worden voor medische, juridische of andere gespecialiseerde grondslagen.

Ontwikkelaars kunnen plugins bouwen met dezelfde Azure-code, ongeacht of ze het naar Microsoft 365 Copilot of naar ChatGPT uitrollen. Het bedrijf zei dat er al meer dan 50 Copilot plugins beschikbaar zijn, met voorbeelden ontwikkeld door OpenTable en Wolfram Alpha. Microsoft zal ook Expedia, Instacart, Kayak, Klarna, Redfin en Zillow hebben.

Experimentele nieuwe functies

Als je een ChatGPTPlus gebruiker bent, geniet dan van vroege toegang tot experimentele nieuwe functies, die tijdens de ontwikkeling kunnen veranderen. Microsoft heeft deze functies toegankelijk gemaakt via een nieuw bètapaneel in je instellingen.

Zodra het bètapaneel voor jou beschikbaar is, kun je twee nieuwe functies uitproberen:

Webbrowsen: Probeer een nieuwe versie van ChatGPT die weet wanneer en hoe te surfen op het internet om vragen over recente onderwerpen en gebeurtenissen te beantwoorden.

Plugins: Probeer een nieuwe versie van ChatGPT die weet wanneer en hoe derde partij plugins te gebruiken die je inschakelt.

Aanmelden voor Experimentele nieuwe functies

Tot nu toe kunnen gebruikers alleen toegang krijgen tot ChatGPT Plugins door zich aan te melden en te wachten op toegang.

Om plugins van derden te gebruiken, volg deze instructies:

1. Ga naar https://chat.openai.com/
2. Selecteer “Plugins” uit de modelschakelaar
3. In het “Plugins” dropdown menu, klik op “Plugin Store” om nieuwe plugins te installeren en in te schakelen

Om bètafuncties in te schakelen:

1. Klik op ‘Profiel & Instellingen’
2. Selecteer ‘Bètafuncties’
3. Schakel de functies in die je wilt uitproberen

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.