De nieuwe 3D-emoji van Microsoft bevat Clippy, en wordt weer tot leven gebracht in Office

Microsoft brengt zijn beruchte Clippy-personage weer tot leven als een emoji in Office. Na een succesvolle campagne om Twitter- en Instagram-likes te krijgen, vervangt Clippy nu de paperclip-emoji die in Windows, Office, Microsoft Teams en andere Microsoft 365-producten bestaat. Het maakt deel uit van een grotere update waarbij 1.800 emoji in Microsoft 365 worden bijgewerkt met 3D-ontwerpen en de Fluent Design-taal van het bedrijf.

Clippy is de ster van de show, met 3D-emoji die opnieuw is ontworpen om veel meer persoonlijkheid toe te voegen. “Ik ben opgegroeid met Clippy en het leek me gewoon een leuk paaseitje”, zegt Claire Anderson, de officiële “emoji-oloog” van Microsoft in een interview met The Verge. “We stelden ons allemaal dat genot voor als je de paperclip in een Microsoft-product stopt en dan krijg je ineens deze dosis nostalgie.” Clippy, met zijn Groucho-wenkbrauwen, zal nu de platte en saaie paperclip vervangen.

clippy emoji
Clippy vervangt de oude en platte paperclip.

De grote verandering met de emoji van Microsoft is een overstap naar 3D die in Windows en elders zal verschijnen. “We kozen voor 3D-ontwerpen in plaats van 2D en kozen ervoor om het grootste deel van onze emoji te animeren”, legt Anderson uit. De emoji zijn opnieuw ontworpen met heldere en verzadigde kleuren, met de nadruk op plezier op de werkplek. Het 3D-element laat ze echt knallen en ze zien er een stuk moderner uit dan wat momenteel beschikbaar is in Windows.

Ongeveer 900 van deze gereviseerde emoji zullen ook worden geanimeerd in producten zoals Microsoft Teams. “We hielden van dat element van de Skype-erfenis, dus we wilden dat in dit nieuwe systeem brengen en dat voor meer van onze gebruikers tot leven brengen”, zegt Anderson.

Emoji zijn de laatste jaren steeds meer een belangrijk onderdeel van online communicatie geworden en hebben emotie toegevoegd aan wat anders levenloze computergebaseerde interacties zouden zijn. Microsoft zegt dat het heeft gewerkt om “grafische uitingen van professionaliteit te heroverwegen” met deze grote emoji-update, iets dat vooral relevant is tijdens een pandemie die de grenzen tussen werk en leven heeft vervaagd.

new en old emoji.JPG
Nieuwe Windows-emoji.

“Omdat het niet voor iedereen gemakkelijk is om speels of zeer expressief te zijn, zijn emoji de perfecte kleine helpers”, zegt Anderson. “Ze zijn verre van frivool of sierlijk, het zijn verlengstukken van onze eigen menselijkheid en een belangrijk communicatiemiddel.”

De hernieuwde focus van Microsoft op plezier met zijn emoji staat ver af van de eerdere poging van het bedrijf om Clippy nieuw leven in te blazen. Sommige medewerkers die aan Microsoft Teams werkten, brachten in 2019 een leuk stickerpakket uit met geanimeerde Clippy GIF’s, maar Microsoft verwijderde ze snel na een paar dagen. Een insider bij Microsoft vertelde destijds aan The Verge dat de “merkenpolitie” binnen het bedrijf niet blij was dat Clippy in Microsoft Teams was verschenen. Het is waarschijnlijk dat er juridische of auteursrechtelijke problemen achter de beslissing zaten, en interessant genoeg heeft Microsoft vorige maand zelfs een Clippy-handelsmerk aangevraagd.

new emoji.JPG
De nieuwe smiley-emoji van Microsoft.

De nieuwe emoji van Microsoft is misschien een kleine toevoeging aan de online diensten van het bedrijf, maar ze spreken ook aan op een bredere ontwerpambitie bij de softwaremaker. Microsoft heeft zichzelf de afgelopen jaren uitgedaagd om een “open design”-filosofie aan te nemen, een meer coherente en menselijke benadering van hoe het software en hardware ontwerpt voor zijn verschillende teams. We hebben een grotere focus gezien op iconografie en een Fluent Design-systeem dat zich uitstrekt over alle Microsoft-services. Windows 11 is het nieuwste voorbeeld van de ontwerpwijzigingen van Microsoft.

De vernieuwde emoji zal de komende maanden in heel Microsoft 365 verschijnen. Flipgrid krijgt volgende maand toegang tot de nieuwe emoji, waarbij Microsoft Teams en Windows tijdens de feestdagen worden bijgewerkt. Yammer, Outlook en andere Office-apps zullen de emoji-updates kort daarna ook zien.

Bron: theverge