Terug naar het overzicht

27 juni 2024

TeamViewer Misbruikt door Russische Cyberacteurs: Wat Je Moet Weten

In een recent beveiligingsincident is TeamViewer, een populaire software voor remote desktop toegang, misbruikt door Russische cyberacteurs. Dit incident benadrukt opnieuw de noodzaak van robuuste beveiligingsmaatregelen en waakzaamheid bij het gebruik van softwaretoepassingen die toegang op afstand mogelijk maken. In deze blogpost bespreken we de details van het incident, de impact ervan en de stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen.

Wat is er gebeurd? 🤔

 • Datum van het incident: 26 juni 2024
 • Software betrokken: TeamViewer
 • Daders: Russische cyberacteurs
 • Methode: Exploit van kwetsbaarheden in de TeamViewer software

Volgens de rapporten hebben de Russische cyberacteurs zwakke plekken in de TeamViewer software uitgebuit om ongeoorloofde toegang te krijgen tot systemen. Deze aanvalsmethode stelde hen in staat om gevoelige gegevens te stelen en mogelijk verdere schade aan te richten.

Impact van het incident 🌐

 • Gegevensdiefstal: Persoonlijke en bedrijfsgevoelige informatie kan zijn gestolen.
 • Bedrijfsschade: Bedrijven die TeamViewer gebruiken, kunnen aanzienlijke financiële en operationele schade lijden.
 • Vertrouwen: Het vertrouwen in de veiligheid van remote desktop software kan zijn aangetast.

De gevolgen van dit soort aanvallen kunnen verstrekkend zijn, vooral als gevoelige gegevens worden gelekt of als er operationele verstoringen optreden.

Reactie van TeamViewer 🛡️

TeamViewer heeft snel gereageerd op dit incident en heeft een officiële verklaring afgegeven. Je kunt hun volledige reactie lezen op hun Trust Center pagina. In deze verklaring benadrukt TeamViewer hun toewijding aan beveiliging en de stappen die zij ondernemen om gebruikers te beschermen.

Security Update – 28 juni 2024, 12:10 uur CEST

Een taskforce van het beveiligingsteam van TeamViewer en wereldwijde cyberbeveiligingsexperts heeft 24/7 gewerkt aan het onderzoeken van het incident. We staan in contact met dreigingsinformatieproviders en autoriteiten.

Op woensdag 26 juni vond een aanval plaats via de inloggegevens van een standaard werknemersaccount binnen onze Corporate IT-omgeving. Dankzij continue monitoring identificeerden onze teams verdacht gedrag en namen direct maatregelen. De aanval wordt toegeschreven aan APT29 / Midnight Blizzard en bleef beperkt tot de Corporate IT-omgeving; er is geen toegang verkregen tot onze productomgeving of klantgegevens.

Onze best-practice architectuur zorgt voor een strikte scheiding van Corporate IT, productieomgeving en het TeamViewer-connectiviteitsplatform, wat ongeautoriseerde toegang en beweging voorkomt. Deze scheiding is onderdeel van onze ‘defense in-depth’ strategie.

Beveiliging is voor ons van het grootste belang en we communiceren transparant naar belanghebbenden. We blijven updates plaatsen in ons Trust Center en verwachten de volgende update eind vandaag CEST.

Hoe jezelf te beschermen 💪

Hoewel dit incident zorgwekkend is, zijn er stappen die je kunt nemen om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen soortgelijke aanvallen:

 • Gebruik sterke wachtwoorden: Zorg voor unieke, complexe wachtwoorden voor alle accounts en verander deze regelmatig.
 • Tweestapsverificatie (2FA): Schakel tweestapsverificatie in voor extra beveiliging.
 • Update software regelmatig: Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste updates en patches installeert.
 • Beperk toegang: Geef alleen toegang op afstand aan vertrouwde gebruikers en beperk de rechten waar mogelijk.
 • Monitor activiteiten: Houd verdachte activiteiten in de gaten en reageer snel op beveiligingswaarschuwingen.

Conclusie 📌

Het misbruik van TeamViewer door Russische cyberacteurs is een wake-up call voor iedereen die afhankelijk is van remote access software. Door proactieve beveiligingsmaatregelen te nemen en constant waakzaam te zijn, kun je de kans op een succesvolle aanval aanzienlijk verkleinen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en zorg ervoor dat je beveiligingspraktijken up-to-date zijn. Samen kunnen we een veiligere digitale omgeving creëren.

Meer weten?

Neem contact op
TeamViewer Misbruikt