Terug naar het overzicht

14 september 2024

Microsoft Purview Audit: Slecht Gedrag Opsporen in Microsoft 365

Microsoft Purview Audit biedt bedrijven een krachtige tool om verdachte activiteiten binnen hun Microsoft 365-omgeving op te sporen en te monitoren. Deze tool is een essentieel onderdeel voor organisaties die willen voldoen aan hun beveiligings- en compliance-eisen.

Wat is Microsoft Purview Audit? 🤔

Microsoft Purview Audit is een auditing tool die bedrijven helpt om activiteiten van gebruikers binnen verschillende Microsoft 365-diensten, zoals Exchange Online, SharePoint, Teams en OneDrive, te monitoren. Het biedt diepgaand inzicht in het gebruik en mogelijke misbruik van deze cloud-diensten door gebruikers.

Belangrijke Voordelen 💡

  1. Gedetailleerde Logging van Activiteiten 📊
    Microsoft Purview Audit houdt gedetailleerde logs bij van elke actie die binnen de Microsoft 365-omgeving wordt ondernomen. Dit stelt IT-teams in staat om een volledig overzicht te hebben van wie wat heeft gedaan, wanneer, en vanaf welk apparaat. Denk hierbij aan:

    • Verwijdering of wijziging van bestanden 📂
    • Wijzigingen in rechten of toegang tot gevoelige informatie 🔒
    • Verdachte aanmeldingen van ongebruikelijke locaties 🌍
  2. Verdachte Activiteiten Identificeren 🚨
    Dankzij Purview Audit kunnen IT-beheerders snel ongewoon gedrag opmerken, zoals meerdere mislukte aanmeldpogingen of verdachte toegang tot gevoelige bestanden. Hierdoor kunnen mogelijke beveiligingsincidenten vroegtijdig worden opgespoord en aangepakt.
  3. Compliance en Beveiliging
    Bedrijven moeten vaak voldoen aan strikte regelgeving, zoals de GDPR of ISO-normen. Met Purview Audit kunnen organisaties eenvoudig controleren of alle handelingen binnen de Microsoft 365-omgeving voldoen aan de gestelde eisen. Dit voorkomt dure boetes en reputatieschade door datalekken.
  4. Uitgebreide Zoekfunctionaliteit 🔍
    Een van de sterkste punten van Purview Audit is de krachtige zoekfunctie waarmee IT-teams eenvoudig specifieke gebeurtenissen kunnen filteren. Dit versnelt het opsporen van incidenten aanzienlijk, wat cruciaal is bij mogelijke beveiligingsinbreuken.
  5. Automatische Rapportage 📝
    Het systeem kan automatische rapporten genereren van verdachte activiteiten en beleidswijzigingen, wat het voor bedrijven eenvoudiger maakt om transparantie en verantwoording te waarborgen richting interne stakeholders en externe toezichthouders.

Voorbeeldscenario: Wat kan Purview Audit voor je Doen? 🌟

Stel je voor dat er een werknemer is die mogelijk ongeoorloofd toegang heeft gekregen tot gevoelige bedrijfsdata in SharePoint. Met Purview Audit kunnen IT-teams:

  • Inzien wanneer deze werknemer toegang heeft gekregen tot de bestanden.
  • Controleren welke bestanden zijn gewijzigd of gedownload.
  • Bekijken vanaf welk apparaat en IP-adres deze toegang is verleend.

Dit helpt IT-teams niet alleen om het probleem op te lossen, maar ook om de juiste maatregelen te nemen, zoals het intrekken van toegang of het versterken van beveiligingsprotocollen.

Conclusie 🎯

Microsoft Purview Audit is een onmisbaar hulpmiddel voor elk bedrijf dat zijn beveiliging wil versterken en compliant wil blijven met internationale regelgeving. Met krachtige functies zoals gedetailleerde logging, verdachte activiteitendetectie en automatische rapportage, helpt deze tool om risico’s te minimaliseren en problemen snel te identificeren.

Meer weten?

Neem contact op
Microsoft Purview Audit in action