Terug naar het overzicht

13 september 2024

Microsoft Office 2024: ActiveX-controles standaard uitgeschakeld

Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat Office 2024 een belangrijke wijziging zal bevatten: ActiveX-controles worden standaard uitgeschakeld. Deze stap is onderdeel van hun voortdurende inspanningen om de veiligheid en prestaties van hun kantoorsoftware te verbeteren. Maar wat betekent dit nu precies voor de gebruikers? Laten we de belangrijkste punten bespreken!

Wat zijn ActiveX-controles? 🤔

ActiveX-controles zijn een technologie die al lang door Microsoft wordt ondersteund en worden voornamelijk gebruikt voor het inbedden van interactieve functies in Office-documenten en webpagina’s. Denk hierbij aan zaken zoals interactieve formulieren, knoppen en andere dynamische elementen. Hoewel ze ooit zeer populair waren, hebben ze ook een aantal nadelen, waaronder:

  • Beveiligingsrisico’s: ActiveX-controles zijn gevoelig voor aanvallen van buitenaf, wat ze een doelwit maakt voor hackers.
  • Compatibiliteitsproblemen: ActiveX werkt voornamelijk op Windows, wat beperkingen oplegt voor andere platforms zoals macOS.
  • Verouderde technologie: Met de komst van modernere, veiligere technologieën, zoals JavaScript en HTML5, is het gebruik van ActiveX steeds verder afgenomen.

Waarom schakelt Microsoft ActiveX-controles uit? 🔐

Microsoft is constant bezig om de veiligheid van zijn producten te verbeteren, en het uitschakelen van ActiveX is een logische stap. Hier zijn de belangrijkste redenen:

  • Verhoogde beveiliging: ActiveX is in het verleden een bron van beveiligingsproblemen geweest. Door deze technologie standaard uit te schakelen, worden potentiële zwakke punten in Office-apps verminderd.
  • Betere prestaties: Office-toepassingen kunnen trager werken door ActiveX-elementen. Door ze uit te schakelen, kunnen documenten sneller openen en bewerken.
  • Modernisering van Office: Microsoft wil Office gebruiksvriendelijker en veiliger maken door te leunen op moderne webstandaarden zoals JavaScript en HTML5.

Wat betekent dit voor gebruikers? 👥

Als je ActiveX-controles in je documenten of oplossingen gebruikt, zul je deze standaard uitgeschakeld vinden in Office 2024. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

  • Geen directe impact voor de meeste gebruikers: De meeste gebruikers van Office zullen geen verschil merken, omdat ActiveX-controles niet zo veel meer worden gebruikt.
  • Mogelijkheid om ActiveX handmatig in te schakelen: Voor degenen die nog afhankelijk zijn van deze technologie, biedt Microsoft een optie om ActiveX-controles handmatig weer in te schakelen via instellingen.
  • Vertrouw op alternatieven: Voor wie momenteel nog gebruik maakt van ActiveX, is dit een goed moment om te overwegen om over te stappen naar veiligere en modernere alternatieven, zoals HTML5 en JavaScript.

Wanneer wordt Microsoft Office 2024 uitgebracht? 📅

Microsoft Office 2024 wordt naar verwachting in de tweede helft van 2024 uitgebracht. Hoewel er nog geen exacte datum is bevestigd, ligt de focus op een lancering ergens tussen september en november 2024.

Zoals gebruikelijk zal de nieuwe versie van Office beschikbaar worden gesteld voor zowel particuliere gebruikers als bedrijven. Microsoft zal waarschijnlijk met vooruitlopende bèta-programma’s komen, waarbij IT-professionals en grote organisaties vroegtijdig toegang kunnen krijgen om zich voor te bereiden op de veranderingen. Het is aan te raden om de officiële updates van Microsoft goed in de gaten te houden voor verdere details over de exacte releasedatum en specifieke functies die in Office 2024 beschikbaar zullen zijn.

Voor Microsoft 365-apps wordt deze wijziging stapsgewijs uitgerold, beginnend in april 2025.

Hoe ActiveX inschakelen (indien nodig)? ⚙️

Hoewel Microsoft ActiveX standaard uitschakelt, kun je het handmatig inschakelen in specifieke gevallen. Dit kan vooral nuttig zijn voor bedrijven die nog afhankelijk zijn van oudere, op ActiveX gebaseerde tools. Volg deze stappen om ActiveX in te schakelen:

  1. Open Office 2024 en ga naar Opties.
  2. Navigeer naar het tabblad Beveiliging of Geavanceerde instellingen.
  3. Zoek de sectie ActiveX en kies de optie om het in te schakelen.

Let op: het inschakelen van ActiveX kan je computer kwetsbaarder maken voor beveiligingsrisico’s, dus wees voorzichtig bij het gebruik.

Als de wijziging in werking treedt en je ActiveX-besturingselementen in Office-documenten moet blijven gebruiken, kun je teruggaan naar het vorige standaardgedrag via een van de volgende methoden:

  • Ga naar Instellingen voor het Vertrouwenscentrum, selecteer onder ActiveX-instellingen de optie Mij vragen voordat alle besturingselementen worden ingeschakeld met minimale beperkingen.
  • Stel in het register de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\Common\Security\DisableAllActiveX in op 0 (REG_DWORD).
  • Pas de groepsbeleidsinstelling Disable All ActiveX aan naar 0.

Door een van deze methoden te gebruiken, kun je ActiveX-functionaliteit blijven gebruiken zoals voorheen.

Wat betekent dit voor de toekomst van Office? 🔮

Deze wijziging is een duidelijke indicatie dat Microsoft blijft innoveren en zich richt op een veiliger en moderner platform. Hier zijn een paar zaken die we in de toekomst kunnen verwachten:

  • Meer nadruk op beveiliging: Het uitschakelen van verouderde technologieën zoals ActiveX is slechts één stap in Microsofts bredere strategie om Office veiliger te maken.
  • Betere integratie met moderne technologieën: Met de adoptie van HTML5 en JavaScript kunnen we meer webgebaseerde functies verwachten die zowel veiliger als sneller zijn.
  • Een gestroomlijnde gebruikerservaring: Minder technische hindernissen en meer focus op gebruiksvriendelijkheid zullen Office-producten nog verder optimaliseren voor zowel individuele als zakelijke gebruikers.

Conclusie 🎯

De beslissing van Microsoft om ActiveX-controles uit te schakelen in Office 2024 is een stap vooruit in hun voortdurende inzet voor veiligheid en prestaties. Hoewel deze verandering voor sommige gebruikers wellicht even wennen zal zijn, biedt het in de meeste gevallen alleen maar voordelen. Dit is het perfecte moment om verouderde technologieën achter ons te laten en over te stappen op modernere, veiligere alternatieven.

Heb je nog ActiveX-gebaseerde oplossingen? Dan is dit het moment om te overwegen hoe je jouw documenten kunt moderniseren met veiligere en efficiëntere tools. 💡

Meer weten?

Neem contact op
Microsoft Office 2024