Terug naar het overzicht

22 augustus 2024

Blokkeren van Documenten in Niet-beheerde Apps in Intune

Het is van cruciaal belang om de juiste maatregelen te nemen om datalekken te voorkomen binnen organisaties. Een van de belangrijkste instellingen binnen Microsoft Intune voor iOS/iPadOS-apparaten is de optie om te zorgen dat “Blokkeren van Documenten in Ongemanagede Apps” is ingesteld op “Ja”. In deze blogpost leggen we uit waarom dit zo belangrijk is en wat de voordelen zijn van deze beveiligingsmaatregel.

Waarom is deze instelling zo belangrijk? 🤔

  • Voorkomen van datalekken: Deze instelling zorgt ervoor dat documenten niet kunnen worden bekeken, geopend of opgeslagen in apps die niet door de organisatie worden beheerd. Dit is essentieel om te voorkomen dat bedrijfsgevoelige informatie per ongeluk of opzettelijk wordt gedeeld met onbeheerde apps of cloudopslagdiensten die buiten het beheer van de organisatie vallen.
  • Bescherming tegen ongewenste toegang: Ongemanagede apps hebben mogelijk niet dezelfde beveiligingsmaatregelen als de apps die door de organisatie zijn goedgekeurd en beheerd. Door deze blokkering in te schakelen, verklein je het risico dat gevoelige gegevens worden blootgesteld aan onbevoegde partijen of apps die mogelijk niet voldoen aan de strikte beveiligingsnormen van de organisatie.
  • Voorkomen van onbedoelde opslag: Het is gemakkelijk voor een gebruiker om per ongeluk een document op te slaan in een verkeerde map of een andere cloudopslagservice, mogelijk in een ander land met andere regelgeving. Deze instelling helpt dit soort fouten te voorkomen door ervoor te zorgen dat documenten alleen binnen de goedgekeurde apps en opslagoplossingen van de organisatie worden opgeslagen.
  • Bescherming tegen app-data scraping: Veel apps bieden hun eigen databeheeroplossingen en kunnen zelfs proberen om gegevens te verzamelen of te analyseren, zoals documentnamen, metadata, of zelfs proberen om AI-oplossingen te gebruiken om gebruikers te helpen bij het bewerken van documenten. Door documenten te beperken tot beheerde apps, behoudt de organisatie controle over waar en hoe deze gegevens worden beheerd.

Blokkeren van Documenten in Ongemanagede Apps in Microsoft Intune

Andere voordelen van deze instelling 🛡️

  • Blokkering van derde-partij toetsenborden: Deze instelling blokkeert ook het gebruik van derde-partij toetsenborden, wat om dezelfde redenen belangrijk is. Derde-partij toetsenborden kunnen bijhouden wat een gebruiker typt en mogelijk gevoelige informatie opslaan of delen. Door deze te blokkeren, wordt de kans verkleind dat vertrouwelijke informatie, zoals projectnamen of bedrijfsgeheimen, per ongeluk wordt gedeeld.

Conclusie 📌

Het inschakelen van de instelling “Blokkeren van Documenten in Ongemanagede Apps” in Microsoft Intune is een essentiële stap in het beschermen van bedrijfsgegevens tegen ongewenste toegang en datalekken. Hoewel het sommige gebruikers frustrerend kan vinden dat ze hun favoriete persoonlijke apps niet kunnen gebruiken, weegt de bescherming van bedrijfsgegevens zwaarder dan het gebruiksgemak. Zorg ervoor dat deze instelling altijd op “Ja” staat om de veiligheid van uw bedrijfsgegevens te waarborgen.

Bij ALTA-ICT helpen wij u graag om deze en andere beveiligingsinstellingen correct in te richten. Vanaf onze Premium Moderne Werkplek pakketten richten wij Microsoft Intune in met de juiste instellingen, zodat uw organisatie volledig compliant is en uw gegevens optimaal beschermd zijn. Neem contact met ons op om uw bedrijfsbeveiliging naar een hoger niveau te tillen en te zorgen voor een veilige en moderne werkplek. 🚀

Meer weten?

Neem contact op
Microsoft Intune