Terug naar het overzicht

04 oktober 2024

Wat is Shadow IT en waarom is het een risico voor bedrijven?

Shadow IT is een term die verwijst naar het gebruik van IT-systemen, -software en -apparaten binnen een organisatie zonder goedkeuring van de IT-afdeling. Dit gebeurt vaak omdat medewerkers snelle oplossingen willen voor hun dagelijkse taken, zonder te wachten op formele goedkeuring van IT-oplossingen. Hoewel dit vaak onschuldig lijkt, kan het serieuze risico’s met zich meebrengen voor de beveiliging en compliance van een bedrijf. 🔒

Waarom ontstaat Shadow IT?

ShadowIT ontstaat vaak door verschillende redenen, zoals:

  • Gebruiksvriendelijke tools: Medewerkers zoeken vaak naar gebruiksvriendelijke tools die hun werk sneller en makkelijker maken, zonder dat ze IT-processen hoeven te volgen.
  • Langzame goedkeuring: De officiële processen voor het goedkeuren van nieuwe tools of software kunnen soms traag zijn, wat medewerkers motiveert om zelf naar oplossingen te zoeken.
  • Toenemende SaaS-oplossingen: Met de opkomst van cloudgebaseerde SaaS-oplossingen (Software-as-a-Service) is het makkelijker dan ooit voor medewerkers om tools te downloaden en te gebruiken zonder tussenkomst van IT.

De risico’s van Shadow IT 🚨

Hoewel het gebruik van ongeautoriseerde tools vaak met de beste bedoelingen gebeurt, brengt het wel risico’s met zich mee:

  • Gegevensbeveiliging: ShadowIT maakt het moeilijker om gegevens te beschermen, omdat IT-afdelingen geen zicht hebben op alle systemen en applicaties die in gebruik zijn.
  • Compliance-issues: Veel sectoren hebben strenge regelgeving voor het beheer van gegevens (zoals GDPR). ShadowIT kan ertoe leiden dat een bedrijf niet voldoet aan deze regels.
  • Onvoldoende ondersteuning: Wanneer er iets misgaat met een niet-goedgekeurde tool of software, kan de IT-afdeling niet altijd de nodige ondersteuning bieden, wat kan leiden tot downtime en inefficiëntie.
  • Kostenbeheer: Shadow IT kan ook leiden tot ongecontroleerde kosten, omdat er meerdere licenties en abonnementen worden afgesloten buiten de formele IT-processen om.

Hoe Shadow IT te voorkomen? 🛡️

Bedrijven kunnen verschillende stappen ondernemen om Shadow IT te verminderen en de risico’s te beperken:

  • Bewustwording creëren: Educatie en training zijn essentieel. Medewerkers moeten begrijpen waarom het belangrijk is om goedgekeurde IT-oplossingen te gebruiken.
  • Snellere goedkeuringsprocessen: Door goedkeuringsprocessen te versnellen, voorkom je dat medewerkers ongeautoriseerde tools gebruiken uit frustratie.
  • Betere samenwerking tussen IT en afdelingen: Door regelmatige communicatie tussen IT en andere afdelingen kunnen bedrijven tools selecteren die zowel voldoen aan de behoeften van gebruikers als aan de beveiligingsstandaarden.
  • Shadow IT-monitoringtools: Er zijn oplossingen beschikbaar die IT-afdelingen helpen om zicht te krijgen op alle apparaten, software en systemen die binnen een organisatie worden gebruikt.

De Rol van ALTA-ICT in het Bestrijden van Shadow IT

ALTA-ICT biedt een uitgebreide en effectieve aanpak om Shadow IT binnen organisaties te bestrijden. Met geavanceerde technologieën, zoals zero trust endpoint protection en Application Allowlisting, zorgt ALTA-ICT ervoor dat ongeautoriseerde software snel wordt opgespoord en geblokkeerd. Dit versterkt de beveiliging van uw organisatie en helpt bij het opzetten van een betrouwbaar Zero Trust-kader.

Met ALTA-ICT aan uw zijde kunnen bedrijven proactief optreden tegen de risico’s van Shadow IT en ervoor zorgen dat alleen goedgekeurde applicaties toegang hebben tot bedrijfsdata. Dit verhoogt niet alleen de beveiliging, maar ook de efficiëntie van uw IT-processen.

Bent u benieuwd hoe ALTA-ICT uw organisatie kan ondersteunen? Neem gerust contact met ons op.

Meer weten?

Neem contact op
Shadow IT