Terug naar het overzicht

13 januari 2024

De Risico’s van Shadow IT en Hoe ALTA-ICT Kan Helpen

Shadow IT is een veelvoorkomend fenomeen waarbij medewerkers hun eigen tools, software of apparaten gebruiken zonder goedkeuring van de IT-afdeling. Deze praktijk kan leiden tot aanzienlijke veiligheidsrisico’s voor organisaties.

Wat is Shadow IT?

Shadow IT, ook wel bekend als Rogue IT of Stealth IT, is een term die gebruikt wordt voor alle IT-middelen die binnen een bedrijf door de werknemers gebruikt worden, maar buiten het beheer van de IT-afdeling vallen. Met andere woorden alle applicaties, cloud services en hardware dat die niet goedgekeurd werd door uw IT-departement. De IT-verantwoordelijke is hier vaak niet van op de hoogte, waardoor er geen zekerheid is of de software wel ondersteund wordt of veilig is. Dit maakt de kans op onofficiële datastromen groter, waardoor het moeilijker wordt te voldoen aan de data compliance regelgeving.

Shadow IT ontstaat wanneer medewerkers niet-goedgekeurde tools en software downloaden en gebruiken om hun werk efficiënter of gemakkelijker te maken. Dit kan variëren van betrouwbare projectmanagementtools zoals Slack of Trello, tot applicaties met beveiligingslekken zoals WeTransfer of Google Docs. Deze acties creëren kwetsbaarheden in de cyberbeveiliging van een organisatie, omdat de IT-afdeling geen controle heeft over de toegang, het gebruik en de opslag van de gegevens. Bovendien kunnen deze tools in strijd zijn met de privacywetgeving of de sectorale normen. Shadow IT kan leiden tot datalekken, malware-infecties, juridische problemen of reputatieschade.

Shadow IT is een veelvoorkomend fenomeen in diverse sectoren, zowel in kleine private ondernemingen, als in sterk gereguleerde politieke, financiële of gezondheidsorganisaties. Shadow IT bestaat al langer, maar de laatste jaren zien we een enorme stijging, die samenhangt met de introductie van cloud computing en de trend van BYOD (Bring Your Own Device). Door de coronacrisis en het toegenomen thuiswerken is Shadow IT nog meer in opmars, omdat medewerkers vaak hun eigen apparaten of software gebruiken om verbonden te blijven met hun collega’s en klanten.

Shadow IT in a corporate environment

De Zogenaamde ‘Voordelen’ van Shadow IT

Sommige medewerkers of managers zien Shadow IT als een manier om de productiviteit, innovatie of flexibiliteit te verhogen. Ze denken dat ze sneller en beter kunnen werken met hun eigen gekozen tools en software, zonder afhankelijk te zijn van de IT-afdeling. Ze beweren dat Shadow IT kosten bespaart, omdat ze geen licenties of onderhoud hoeven te betalen voor de officiële IT-middelen. Ze geloven ook dat Shadow IT bedrijfsprocessen stroomlijnt, omdat ze minder tijd kwijt zijn aan het aanvragen, installeren of updaten van de IT-oplossingen die ze nodig hebben.

Deze vermeende voordelen van Shadow IT wegen echter niet op tegen de enorme risico’s die het met zich meebrengt. Shadow IT kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor de cyberbeveiliging, de compliance, de efficiëntie en de reputatie van een organisatie. Ongeautoriseerde software kan op elk moment kwaadaardig worden, bijvoorbeeld door malware, ransomware, phishing of spyware. Dit kan leiden tot datalekken, diefstal, sabotage of chantage. Bovendien leidt Shadow IT tot een gebrek aan zichtbaarheid voor de IT-afdeling, die geen controle heeft over de toegang, het gebruik en de opslag van de gegevens. Dit maakt het moeilijker om de IT-infrastructuur te beheren, te beveiligen en te optimaliseren. Het verhoogt ook het risico op ernstige cyberaanvallen, die de continuïteit, de betrouwbaarheid en de integriteit van de IT-systemen kunnen verstoren.

Hoe Stop en Voorkom Je Shadow IT?

Om Shadow IT tegen te gaan, moeten IT-afdelingen beveiligingscontroles implementeren die het gebruik van ongeautoriseerde software door werknemers beperken. Application allowlisting en containment tools zijn effectief om ongeautoriseerde software te stoppen​​​​.

De Rol van ALTA-ICT in het Bestrijden van Shadow IT

ALTA-ICT biedt een doeltreffende strategie om Shadow IT te bestrijden, inclusief zero trust endpoint protection. Door het inzetten van oplossingen zoals Application Allowlisting en geavanceerde beveiligingstechnologieën, helpt ALTA-ICT bij het opsporen en blokkeren van niet-goedgekeurde software, waardoor uw organisatie wordt versterkt en een Zero Trust-kader wordt opgebouwd.

Hoewel Shadow IT aanzienlijke risico’s met zich meebrengt, zijn deze met de juiste gereedschappen en benaderingen, zoals die van ALTA-ICT, effectief te beheren. We nodigen u van harte uit om contact op te nemen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer weten?

Neem contact op
Shadow IT