Terug naar het overzicht

10 oktober 2023

SOC 2-verklaring uitgelegd: Wat betekent het?

Cyberbeveiliging staat hoog op de agenda nu bedrijven steeds meer op technologie leunen. Door te voldoen aan de SOC 2-normen zorgen bedrijven dat ze de essentiƫle stappen zetten om de gegevens van hun klanten te beschermen.

Wat is SOC 2-verklaring?

SOC 2 staat voor Service Organization Control 2, een normenset ontwikkeld door het American Institute of Certified Public Accountants (AICPA). Deze normen definiƫren criteria voor het beheren van klantgegevens. Concreet focust SOC 2 op vijf vertrouwensprincipes: veiligheid, beschikbaarheid, integriteit van verwerking, vertrouwelijkheid en privacy.

Om de SOC 2-verklaring te verkrijgen, moeten bedrijven een audit ondergaan uitgevoerd door een onafhankelijke derde partij. Deze auditor beoordeelt de bedrijfsprocessen en controles van het bedrijf om te verzekeren dat ze voldoen aan de criteria van de vertrouwensprincipes. Indien compliant, zal een rapport worden uitgebracht dat de toewijding van het bedrijf aan gegevensbeveiliging aantoont.

Hoewel SOC 2-verklaring niet verplicht is, wordt het steeds belangrijker voor bedrijven die gevoelige data verwerken. Het voldoen aan deze normen kan nieuwe zakelijke kansen ontsluiten en helpt bedrijven bij het voorkomen van kostbare datalekken en het behouden van klantvertrouwen.

Waarom is SOC 2-verklaring van belang?

Datalekken kunnen kostbaar zijn en de reputatie van een bedrijf schaden. Door de SOC 2-verklaring te behalen, tonen bedrijven aan dat ze de nodige stappen zetten om persoonlijke informatie van hun klanten te beschermen. Bedrijven die zich houden aan de vertrouwensprincipes in SOC 2 benadrukken hun toewijding aan gegevensbeveiliging en verwerven zo een concurrentievoordeel in de hedendaagse technologiegedreven markt.

Wat is het verschil tussen SOC 2 Type 1 en Type 2?

Het belangrijkste onderscheid tussen SOC 2 Type 1 en Type 2 is dat Type 1 zich uitsluitend richt op het ontwerp van controles op een specifiek moment. Daarentegen evalueert Type 2 zowel het ontwerp als de operationele effectiviteit van de controles over een bepaalde periode, meestal zes maanden tot een jaar.

Wie kan een SOC 2-audit uitvoeren?

Bij het kiezen van een auditor is het cruciaal om te kiezen voor een door het AICPA geaccrediteerde instelling. Dit waarborgt dat de auditor beschikt over de benodigde kennis en expertise om een bedrijf te beoordelen volgens de vertrouwensprincipes van SOC 2.

Conclusie:

In de huidige technologisch geavanceerde wereld is data-beveiliging van cruciaal belang. SOC 2-verklaring is een instrument dat bedrijven kunnen gebruiken om hun toewijding aan gegevensbeveiliging te tonen. Bent u op zoek naar ondersteuning bij het behalen van de SOC 2-verklaring? Bij ALTA-ICT hebben we de expertise om u door dit proces te leiden. Neem contact met ons op voor meer informatie en deskundig advies.

Meer weten?

Neem contact op

Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI ā€“ Wekelijks in je Mailbox.