Terug naar het overzicht
11 september 2023
Optimaliseren van Beveiliging in Microsoft Azure: Top Tips en Checklist
Data, applicaties en infrastructuur op het Microsoft Azure-cloudplatform worden beschermd door een uitgebreide set hulpmiddelen en regelingen, genaamd Azure-beveiliging. Azure-beveiliging biedt robuuste beveiligingsmechanismen voor het verlagen van risico’s, het voorkomen van ongeoorloofde toegang, het detecteren en behandelen van beveiligingsincidenten en voor het garanderen van naleving van de regelgeving. De checklist met beste Azure-beveiligingspraktijken biedt een veilige basis voor bedrijven om hun applicaties en services in de Azure-omgeving te ontwikkelen en implementeren.
Checklist met beste Azure-beveiligingspraktijken
Gegevensversleuteling
Configureer de Azure Storage Service-codering of Azure Disk-codering om gegevens in rust te coderen voor alle gegevens die zijn opgeslagen in Azure.
- De Azure Storage Service-gegevens in Azure-opslagservices worden automatisch versleuteld in rust om een extra beveiligingslaag te bieden.
- Gegevens die zijn opgeslagen in Azure-opslagservices worden beschermd tegen ongewenste toegang en potentiële datalekken door SSE (Storage Service Encryption), dit zorgt ervoor dat de gegevens versleuteld zijn in rust.
- SSE elimineert de noodzaak voor gebruikers om handmatig encryptiemechanismen te implementeren en te beheren.
- Gebruik SSL of TLS om codering tijdens het transport te implementeren bij het overdragen van gegevens tussen applicaties en Azure-diensten.
Gebruik Azure Information Protection om gevoelige gegevens te categoriseren, te taggen en versleutelings- en toegangsbeleid te implementeren.
Gebruik Azure Disk-codering, Azure Storage Service-codering en Azure SQL Database Transparent Data-codering om de schijven van virtuele machines te coderen.
Sleutels, geheimen en certificaten voor versleuteling kunnen veilig worden opgeslagen en beheerd met behulp van de Azure Key Vault.
Gebruik Azure Information Protection om gevoelige gegevens te categoriseren en te labelen, toegang te beperken en automatisch te versleutelen.
Implementeer Azure DLP-beleid om te identificeren en het ongeautoriseerd of accidenteel delen van gevoelige informatie te stoppen.
Databasebeveiliging
Beveilig uw opslagaccount met behulp van Management Plane Security met behulp van Azure role-based access control (Azure RBAC).
Gebruik Transport-Level Encryption voor Azure File Shares door gebruik te maken van HTTPS en de codering die door SMB 3.0 wordt verleend.
Gebruik client-side codering om de gegevens die u naar opslagaccounts stuurt te beschermen als u volledige controle over de coderingssleutels nodig heeft.
Bewaar en beheer cryptografische sleutels, geheimen en certificaten op een veilige manier met behulp van Azure Key Vault.
Om gegevens in Azure Storage automatisch te versleutelen, gebruikt u Storage Service Encryption (SSE), en om virtuele machinediskbestanden voor het besturingssysteem en datadisks te versleutelen, gebruikt u Azure Disk-codering voor Linux VM’s of Azure Disk-codering voor Windows VM’s.
U kunt zien of gebruikers een gedeelde toegangssignatuur of de opslagaccount-sleutels hebben gebruikt door Azure Storage Analytics te gebruiken om het type autorisatie bij te houden, net zoals Blob Storage u dat toestaat.
Beveiligingsbeheer en naleving
Herkennen en volgen van bedrijfsregels en normen voor uw sector, zoals GDPR, HIPAA of PCI DSS.
In regelmaat de Azure-nalevingsdocumentatie herzien om ervoor te zorgen dat het in overeenstemming is met de normen die door uw bedrijf zijn ingesteld.
Gebruik Azure-nalevingshulpmiddelen zoals de Azure Security Benchmark, de Azure CIS (Center for Internet Security) Foundations Benchmark en de Azure Advisor voor beveiligingsadvies.
Schakel Azure Policy in om nalevingsmaatregelen te handhaven en de nalevingsstatus bij te houden.
Verifieer de naleving door het uitvoeren van regelmatige audits en evaluaties en merk hiaten of kwetsbaarheden op.
Monitor regelmatig de naleving om beveiligingsconfiguratiedrift te detecteren en te corrigeren, met behulp van Azure Policy, Security Center en Azure Advisor.
Beveilig Azure-abonnementen en Resource Groups
Gebruik Azure role-based access control (RBAC) om de juiste toestemmingen te geven en toegang te beperken volgens het principe van minste privilege.
Definiëren en implementeren van resourceconfiguraties met behulp van Azure Resource Manager-sjablonen zorgt voor veilige en betrouwbare installaties.
Implementeer het Azure Security Center om continu de veiligheid te bewaken, bedreigingen te identificeren en beveiligingsaanbevelingen te geven.
Om netwerkbeveiligingsbeleid af te dwingen en de toegang tot Azure-resources te beperken, gebruikt u de Azure Firewall of Network Security Groups.
Implementeer Sterk Identity en Access Management
Gebruik Azure AD om uw lokale directory te synchroniseren met uw cloud-directory.
Met hun organisatorische Azure AD-account kunnen gebruikers toegang krijgen tot hun SaaS-applicaties via single sign-on.
Houd in de gaten wie zich aanmeldt, door middel van het Password Reset Registration Activity-rapport.
Verleen toegang tot MFA (multi-factor authentication) voor gebruikers.
Functies zoals Single sign-on (SSO), meervoudige authenticatie (MFA) en voorwaardelijk toegangsbeleid zijn beschikbaar.
Zorg ervoor dat PIM toegang tot bevoorrechte rollen kan beheren en volgen, wat vraagt om just-in-time toegang en goedkeuringsworkflows.
Implementeer robuuste wachtwoordbeleiden, MFA, en Azure AD Identity Protection om identiteitsgerelateerde risico’s te identificeren en te verminderen.
Applicaties zoals de Microsoft Security Development Lifecycle (SDL) maken gebruik van veilige identiteitscapaciteiten.
Gebruik Azure AD Premium-anomalierapporten en de identiteitsbeschermingsfuncties van Azure AD om actief verdacht gedrag te monitoren.
Beschermen van netwerkbrontoegangen
Netwerkapparaten kunnen communiceren met behulp van TCP/IP door virtuele netwerkinterfacekaarten te verbinden met een virtueel netwerk.
Beheren van essentiële netwerkdiensten zoals IP-adressering, virtueel netwerk en subnetprovisioning, en ExpressRoute
ExpressRoute, een virtueel netwerkapparaat-functie en IP-adresbeheer maken allemaal deel uit van de netwerkbeveiliging.
U kunt uw netwerk en veiligheid inzien als u een gedeelde set beheerhulpmiddelen gebruikt om ze te monitoren.
Een eenvoudige, verenigde beveiligingsstrategie vermindert fouten omdat het zowel het menselijk begrip als de betrouwbaarheid van automatisering verbetert.
Beveiligen van Cloud-applicaties
Implementeer veilige codeertechnieken zoals input-validatie, veilig sessiebeheer en regelmatige beveiligingscodereviews.
Om webapplicaties te isoleren en beveiligen, kunt u ASE inschakelen, wat zorgt voor toegewezen netwerkconnectiviteit en verbeterde beveiligingscontroles. Bescherm uzelf tegen veelvoorkomende gebreken en aanvallen door Azure WAF in te zetten. Het Security Center kan tot slot worden gebruikt om uw cloudapplicaties continu te monitoren, bedreigingen te detecteren en beveiligingsadviezen te geven.
Threat Detectie en Monitoring
Om in real-time te herkennen en te reageren op beveiligingsdreigingen, schakelt u de dreigingsdetectiemogelijkheden van het Security Center in.
Gebruik de inheemse cloudbeveiligingsinformatie en evenementenbeheer (SIEM) tool Azure Sentinel om geavanceerde dreigingen te detecteren, analyseren en erop te reageren.
Om beveiligingslogboeken en -gebeurtenissen van verschillende on-premise en Azure-bronnen te verzamelen, te bekijken en te correleren, gebruikt u Log Analytics in combinatie met Azure Monitor.
Incidentrespons en herstel
Maak een plan voor de afhandeling van beveiligingsincidenten dat rollen, verantwoordelijkheden en communicatiekanalen schetst.
Onderzoek, beheers en beperk het incident met behulp van de incidentrespons-hulpmiddelen van het Security Center.
Zet regelmatige back-ups op zijn plaats en gebruik Azure Site Recovery voor rampenherstelscenario’s.
Integreer Azure Sentinel of andere SIEM-programma’s om gecentraliseerde beveiligingslogregistratie te faciliteren en een effectieve incidentrespons te hebben.
Checklist met beste Azure-beveiligingspraktijken
Als een van de toonaangevende bedrijven voor penetratietesten biedt ALTA-ICT een complete pentest-suite die bedrijven helpt om potentiële beveiligingsproblemen, kwetsbaarheden en achterpoortjes in hun systeem te vinden.
ALTA-ICT is een bedrijf in cyberbeveiliging dat zich inzet voor het eenvoudiger maken van beveiliging voor online bedrijven.
We bieden een complete set beveiligingstools, waaronder een firewall, een malware-scanner, een IP-, en een landblokkeerder, om komende aanvallen en kwaadaardige verzoeken op een website of app te bestrijden.
Wat is het belang van de Azure-cloudbeveiligingschecklist?
Uitgebreide beveiligingsdekking
Door uitgebreide dekking te bieden op verschillende lagen en domeinen, biedt de Azure-cloudbeveiligingschecklist een alomvattende benadering van beveiliging.
Het houdt zich bezig met essentiële beveiligingskwesties zoals netwerkbeveiliging, gegevensbeveiliging, identiteits- en toegangsbeheer, bedreigingsdetectie en incidentrespons.
Bedrijven kunnen de checklist gebruiken om ervoor te zorgen dat alle essentiële beveiligingsgebieden worden bestreken, waardoor de kans op beveiligingsproblemen zoals ongeautoriseerde toegang en datalekken wordt verlaagd.
Advies over beste praktijken
De Azure-cloudbeveiligingschecklist biedt nuttige adviezen voor beste praktijken, gebaseerd op standaarden en suggesties uit de industrie.
Organisaties kunnen het gebruiken als een gids bij het implementeren van beveiligingsconfiguraties en -controles die zich houden aan geaccepteerde beveiligingsnormen.
Op de checklist staan aanbevelingen voor het veilig instellen van Azure-services zoals Azure Virtual Machines, Azure Storage, Azure Networking en Azure App Services.
Het adviseert over het beveiligen van Azure AD, het implementeren van meervoudige authenticatie en het monitoren van Azure-bronnen voor mogelijke beveiligingsincidenten.
Risicobeperking
Het richt zich voornamelijk op het lokaliseren en aanpakken van mogelijke risico’s en kwetsbaarheden in de Azure-omgeving.
Organisaties kunnen met behulp van de checklist de waarschijnlijkheid en impact van beveiligingsincidenten verminderen door bepaalde beveiligingsmaatregelen te implementeren.
De checklist stimuleert organisaties om regelmatig kwetsbaarheidsbeoordelingen en penetratietesten uit te voeren om kwetsbaarheden in hun Azure-implementaties te vinden.
Beveiligingsbewustzijn en -educatie
De Azure-cloudbeveiligingschecklist erkent dat beveiligingsbewustzijn en -educatie cruciaal zijn voor het behouden van een veilige cloudomgeving.
Het benadrukt hoe belangrijk het is voor bedrijven om medewerkers op te leiden in beveiligingsbeste praktijken, hen bewust te maken van typische bedreigingen en te weten hoe ze moeten omgaan met beveiligingsincidenten.
Bedrijven kunnen hun werknemers in staat stellen om een veilige Azure-cloudomgeving te behouden door regelmatig bewustwordingscampagnes en trainingssessies over beveiliging te organiseren.
Standaardisatie en consistentie
Voor effectief beveiligingsbeheer is standaardisatie essentieel, en de Azure-cloudbeveiligingschecklist bevordert de adoptie van gestandaardiseerde beveiligingscontroles en -configuraties over Azure-bronnen.
Het geeft suggesties voor het ontwikkelen van uniforme beveiligingsbeleidslijnen en -praktijken om de beveiliging over diverse implementaties te beheren en te onderhouden.
Organisaties kunnen uniformiteit in beveiligingsprocedures garanderen en het risico op verkeerde configuraties verminderen door gestandaardiseerde beveiligingsmaatregelen te implementeren.
Risicobeoordeling en prioritisatie
In de Azure-cloudbeveiligingschecklist wordt de nadruk gelegd op een op risico’s gebaseerde benadering van beveiliging.
Organisaties worden aangemoedigd om regelmatige risicobeoordelingen uit te voeren om mogelijke bedreigingen en kwetsbaarheden te identificeren en prioriteiten te stellen.
ALTA-ICT Security biedt in dit geval een robuuste VAPT-oplossing met onbeperkte kwetsbaarheidsscans met meer dan 8000 tests, integraties met CI/CD-tools, Slack, Jira en dit alles inclusief rapportage voor naleving van SOC2, ISO27001, PCI-DSS, HIPAA en meer.
Organisaties kunnen hun middelen effectief toewijzen door risico’s te beoordelen en zich te concentreren op de gebieden met de grootste risico’s.
Organisaties kunnen hun unieke beveiligingsbehoeften beter begrijpen door risicobeoordelingen te gebruiken om hun beveiligingsmaatregelen op maat te maken.
Door het identificeren van de belangrijkste middelen en potentiële kwetsbaarheden kunnen ze de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen en beveiligingsmaatregelen implementeren om de risico’s te verminderen.
Daardoor kunt u er zeker van zijn dat de beveiligingsmaatregelen van uw bedrijf overeenkomen met het risiconiveau dat u bereid bent te nemen.
Azure Beveiligingsaudit-checklists
Azure Security Center
Door het Azure Security Center in te schschakelen, kunt u zien hoe veilig uw Azure-bronnen zijn en beveiligingsadvies krijgen.
Volg de aanbevelingen van het Azure Security Center om de beveiliging van uw virtuele machines, databases, opslagaccounts en andere Azure-diensten te vergroten.
Gebruik de JIT-toegangsfunctie van het Azure-beveiligingscentrum om tijdelijke toegang tot specifieke poorten voor een bepaalde tijd te beperken, waardoor uw virtuele machines minder blootgesteld worden.
Het aanvalsoppervlak van uw virtuele machines kan worden verkleind door toegestane applicatiegedragingen te definiëren en af te dwingen met behulp van de adaptieve applicatiecontroles in Azure Security Center.
Azure-naleving
Bepaal welke specifieke nalevingswetten en richtlijnen van toepassing zijn op uw bedrijf, zoals GDPR, HIPAA, PCI DSS, of ISO 27001.
Ontdek de mogelijkheden voor Azure-naleving en de diensten die onder elke certificering vallen.
Volg de aanbevelingen van Azure voor de relevante nalevingsnormen met betrekking tot codering, toegangscontroles, gegevensbewaarbeleid en controle.
Voer regelmatige audits en evaluaties uit om voortdurende naleving van de relevante wetten en normen te garanderen.
Azure Identity- en toegangsbeheer (IAM)
Voeg een extra beveiligingslaag toe door multi-factor authenticatie (MFA) in te schakelen voor gebruikersaccounts.
Door de toegangsmachtigingen te beperken tot wat absoluut noodzakelijk is, kan het risico op misbruik worden verlaagd.
Controleer regelmatig gebruikersaccounts, rollen en machtigingen om ervoor te zorgen dat de toegang wordt verleend volgens het principe van minste bevoegdheid en om ongebruikte tickets te verwijderen.
Gebruik functies zoals Conditional Access-beleid, Privileged Identity Management (PIM) en Azure AD Identity Protection om de IAM-beveiliging te verbeteren.
Azure-netwerkbeveiliging
Beheer het verkeer naar en van uw Azure-bronnen, zoals virtuele machines en subnets, met behulp van NSG’s.
Gebruik de Azure Firewall of Azure DDoS-bescherming tegen netwerkaanvallen om uw Azure-bronnen te beschermen.
Maak veilige verbindingen met uw Azure-bronnen met behulp van VPN’s of Azure ExpressRoute om gecodeerde communicatie te waarborgen.
Controleer regelmatig de netwerkconfiguraties, inclusief firewall-regels, om te zorgen dat ze voldoen aan de beveiligingsbehoeften van uw organisatie.
Azure Logging en Monitoring
Voor proactieve monitoring en vroege detectie van beveiligingsincidenten, activeer Azure Monitor om logs en statistieken van uw Azure-bronnen te verzamelen en te analyseren.
Stel waarschuwingen en meldingen in op basis van specifieke beveiligingsgerelateerde gebeurtenissen en drempels om een snelle incidentrespons te garanderen.
Detecteer beveiligingsincidenten in realtime en neem maatregelen door gebruik te maken van de capaciteiten voor dreigingsdetectie van het Azure Security Center.
Gebruik Azure Log Analytics om volledige zichtbaarheid in uw omgeving te krijgen door logs van verschillende Azure-services te verzamelen, te analyseren en te correleren.
Azure-back-up en noodherstel
Maak geautomatiseerde back-ups voor al uw belangrijkste Azure-bronnen, waaronder virtuele machines, databases en opslagaccounts.
Zorg voor een redundantie van gegevens en toepassingen door gebruik te maken van de Azure Site Recovery dienst, dit garandeert dat uw bedrijfsvoering door kan gaan in geval van een ramp.
Test regelmatig het noodherstelproces en zorg ervoor dat u een efficiënt noodherstelplan heeft opgesteld, om de tijd die nodig is om uw services na een verstoring te herstellen, te minimaliseren.
Versleuteling van gegevens is van essentieel belang bij back-ups. Azure biedt ingebouwde versleuteling voor gegevens tijdens verzending en opslag om te zorgen dat informatie veilig is, zelfs als deze in verkeerde handen zou vallen.
Azure DevOps-beveiliging
Gebruik de beveiligingsfuncties van Azure DevOps om het ontwikkelproces te beveiligen. De rollen- en machtigingenfuncties beperken de toegang tot specifieke gebieden en functies gebaseerd op het type gebruiker.
Automatiseer het scannen van code op veil
igheidsproblemen met behulp van Azure Security DevOps kit en gebruik Azure Key Vault voor het beheerbare opslaan van geheimen en tokens.
Voer automatische beveiligingscontroles uit in de CI /CD-pipeline om kwetsbaarheden te identificeren en te mitigeren voor de implementatie.
Zorg voor een veilige opslag van uw broncode met behulp van Azure Repos en maak gebruik van beleidsregels voor het maken van branches om ongeautoriseerde code-wijzigingen te beperken.
Verbeter Je Microsoft Azure Beveiliging met ALTA-ICT
Door een grondig beveiligingsbeleid te implementeren en gebruik te maken van de veelvoudige beveiligingsfuncties en tools van Azure, kan uw organisatie haar Azure-omgeving veilig opbouwen en beheren. Continue monitoring en regelmatige audits zijn essentieel voor het onderhouden van een sterke beveiliging en naleving van best practices. Vergeet niet, beveiliging is geen eenmalige taak maar een continu proces dat met de technologie evolueert. Houd daarom rekening met de nieuwste technologische ontwikkelingen en beveiligingsrisico’s.
Het beveiligen van je Azure-omgeving vergt een gecoördineerde inspanning, maar dankzij de veelzijdige beveiligingsfuncties en tools van Azure, kun je jouw omgeving veilig opbouwen en beheren. Implementeer een grondig beveiligingsbeleid, voer regelmatige controles uit en houd je beveiliging up-to-date!
Hierbij bieden wij van ALTA-ICT graag onze hulp! Wij hebben een missie om jouw leven gemakkelijker en veiliger te maken. Van 24/7 monitoring tot een snelle reactie op incidenten en hulp bij het voldoen aan belangrijke nalevingsnormen, we hebben je gedekt! 🛡️We zijn gestructureerd, ervaren en boven alles, we zetten jouw beveiliging voorop.
Heb je vragen of wil je meer weten over beveiliging in Microsoft Azure? Neem dan contact met ons op en samen werken we aan jouw veiligheid!
Meer weten?
Gerelateerde
blogs
Tech Updates: Microsoft 365, Azure, Cybersecurity & AI – Wekelijks in je Mailbox.