Terug naar het overzicht

21 april 2024

Microsoft Entra Single Sign-On (SSO): Compleet Overzicht

In het huidige digitale tijdperk is het vinden van de juiste balans in cybersecurity cruciaal. Paradoxaal genoeg kan de druk om sterkere beveiligingsmaatregelen te implementeren gebruikers aanzetten tot zwakkere digitale gewoonten, zoals het hergebruiken en vereenvoudigen van wachtwoorden. Single Sign-On (SSO) kan deze problemen verhelpen door de noodzaak voor meerdere inloggegevens te elimineren. Microsoft Entra biedt een scala aan toepassingen die je kunt gebruiken met SSO. Dit artikel biedt een introductie over het instellen van Microsoft Entra met Single Sign-On.

Wat is Single Sign-On? Hoe werkt het?

Single Sign-On is een authenticatieframework dat gebruikers in staat stelt om veilig toegang te krijgen tot meerdere softwaretoepassingen met een enkele set inloggegevens. Het werkt op basis van een vertrouwensrelatie tussen twee partijen:

 • Identity Provider (IdP) – SSO-systeem (Microsoft Entra ID)
 • Service Provider (SP) – Te benaderen applicatie/website

De login flow ziet er als volgt uit:

 1. De gebruiker probeert toegang te krijgen tot een applicatie die SSO ondersteunt (SP).
 2. De applicatie stuurt de gebruiker door naar Microsoft Entra (IdP).
 3. Entra verifieert de identiteit van de gebruiker. Dit kan een gebruikersnaam/wachtwoord systeem of multifactorauthenticatie omvatten.
 4. Na succesvolle authenticatie stuurt Entra ID een token terug naar de serviceprovider.
 5. Bij ontvangst valideert de SP dit token volgens een vooraf geconfigureerde vertrouwensrelatie.
 6. Als het token geldig is, krijgt de gebruiker toestemming.

Waarom Microsoft Entra’s SSO gebruiken?

 • Beveiliging: Entra benut Multi Factor Authentication (MFA) samen met SSO. Dit vermindert aanzienlijk het risico op onbevoegde toegang.
 • Efficiëntie: Het elimineren van repetitieve logins verhoogt de productiviteit en vermindert wachtwoordvermoeidheid. SSO vermindert ook de tijd besteed aan het helpen van gebruikers met vergeten wachtwoorden.
 • Gecentraliseerde authenticatie: Entra ID fungeert als een enkel controlepunt voor identiteitsbeheer van gebruikers. Dit vergemakkelijkt het afdwingen van sterkere wachtwoordbeleidsregels en beveiligingsmaatregelen over alle aangesloten platformen.
 • Flexibiliteit: Entra SSO ondersteunt protocollen zoals SAML en OpenID Connect, waardoor integratie met een breed scala aan applicaties mogelijk is.

SSO-opties

Microsoft Entra biedt drie benaderingen voor SSO. De keuze van SSO hangt af van de applicatieconfiguratie, je beveiligingsvereisten en je gebruikersbasis.

 • Federatie: Federated SSO laat meerdere IdP’s samenwerken met gestandaardiseerde protocollen zoals SAML of OpenID. Zolang de IdP’s en applicaties gefedereerd zijn, kunnen gebruikers van meerdere organisaties hun eigen IdP-inloggegevens gebruiken om toegang te krijgen tot de applicaties. Federated SSO wordt beschouwd als de meest robuuste SSO-modus vanwege zijn flexibiliteit.
 • Op wachtwoord gebaseerd: Tijdens de eerste login worden gebruikersgegevens vastgelegd op een speciale Entra ID-loginpagina en gevalideerd tegen een directoryservice (zoals Active Directory). In tegenstelling tot traditionele logins, slaat Entra ID deze gegevens veilig op binnen zijn systeem. Volgende logins genereren een tijdelijk beveiligingstoken waarmee de applicatie de identiteit van de gebruiker kan verifiëren zonder dat de daadwerkelijke gebruikersnaam en wachtwoord nodig zijn. Hoewel op wachtwoord gebaseerde SSO gebruiksvriendelijk is, introduceert het een enkelvoudig falenpunt dat een potentieel beveiligingsprobleem kan zijn. Het implementeren van MFA helpt dit risico te verminderen.
 • Gekoppeld: Gekoppeld SSO gebruikt bestaande inloggegevens van een gekoppelde dienst (vaak Azure AD) om specifieke applicaties te authenticeren. Hoewel het eenvoudiger in te stellen is dan gefedereerde SSO, is het beperkt in reikwijdte omdat het alleen werkt voor applicaties die Azure AD-gegevens kunnen gebruiken.

Conclusie

Microsoft Entra Single Sign-On (SSO) biedt een krachtige oplossing voor organisaties die streven naar verbeterde veiligheid en efficiëntie in hun digitale toegangsbeheer. Door het vereenvoudigen van het inlogproces en het versterken van beveiligingsmaatregelen, helpt Entra SSO bij het efficiënt beheren van gebruikersidentiteiten over verschillende platforms en applicaties.

Heb je hulp nodig bij het implementeren van SSO voor je applicaties? Het team van ALTA-ICT staat klaar om je te ondersteunen bij elke stap van het proces, van de initiële setup tot het optimaliseren van je beveiligingsstrategie. Neem contact op met ALTA-ICT voor professionele assistentie en zorg ervoor dat je organisatie maximaal profiteert van Microsoft Entra SSO.

Meer weten?

Neem contact op
Microsoft Entra Single Sign-On (SSO)