Terug naar het overzicht

30 oktober 2023

Microsoft 365 Copilot beschikbaar bij minimaal 300 licenties

Microsoft heeft de algemene beschikbaarheid van Microsoft 365 Copilot aangekondigd voor ondernemingen over de hele wereld. Echter, alleen bedrijven die bereid zijn om ten minste 300 licenties af te nemen, kunnen van deze service gebruikmaken. Dit tot grote teleurstelling van kleinere bedrijven.

Kosten Bovenop Bestaande Abonnementen

De prijs van $30 per gebruiker per maand komt bovenop de kosten van een E3- of E5-abonnement. Voor sommige klanten kan dit de maandelijkse kosten per gebruiker bijna verdubbelen. Microsoft eist ook een jaarlijkse verplichting van klanten.

Reactie van MKB op Minimale Afnameregel

Volgens analistenbureau Directions on Microsoft is er een minimale afname van 300 licenties vereist voor M365 Copilot, wat leidt tot frustratie bij het MKB.

Op Microsoft-forums, inclusief de officiële, overheerst negativiteit. Gebruikers zijn teleurgesteld dat de algemene beschikbaarheid enkel lijkt te gelden voor grote ondernemingen, terwijl kleinere bedrijven mogelijk juist meer baat zouden hebben bij de mogelijkheden van Copilot om taken te automatiseren en te vereenvoudigen.

Kritiek op Microsoft’s Strategie voor Kleine Bedrijven

Het beleid van Microsoft krijgt kritiek vanwege de beperkte toegankelijkheid van de Copilot voor kleine ondernemingen en non-profitorganisaties. De focus op grootschalige bedrijven lijkt in tegenspraak met het streven van Microsoft om AI voor iedereen toegankelijk te maken.

Reacties uit de Gemeenschap

Veel kleine ondernemingen, non-profitorganisaties en partners die aan het MKB verkopen, voelen zich buitengesloten door de strategie van Microsoft. Zij vragen zich af waarom hun behoeften niet worden overwogen, vooral omdat zij ook baat zouden kunnen hebben bij de AI-functies van Copilot.

Microsoft’s Reactie op de Kritiek

Na de kritiek heeft Microsoft verklaard dat ze ook met kleine bedrijven en ondernemers samenwerken als onderdeel van een vroegtijdig testprogramma. Dit om real-life feedback te verzamelen en het product af te stemmen op hun specifieke behoeften. Verdere informatie over beschikbaarheid voor het MKB zal in de komende maanden worden gedeeld.

Toekomstperspectief van AI in Productiviteitstools

Generatieve AI belooft een significante impact te hebben op productiviteitssuites zoals Microsoft 365. Echter, de hoge kosten en toegangsbarrières die Microsoft heeft ingesteld, kunnen leiden tot vervreemding van veel gebruikers en hen zelfs aanzetten tot het overwegen van alternatieven.

Update: Een woordvoerder van Microsoft heeft op 6 november een verklaring afgegeven over het samenwerken met kleine bedrijven en de aanpassing van het product op basis van hun feedback.

Meer weten?

Neem contact op
microsoft copilot