Terug naar het overzicht

06 februari 2024

Mastering SharePoint Governance: Duurzaam Beheer

In de digitale werkplek van vandaag is effectief beheer en governance van collaboratieve platforms zoals SharePoint cruciaal. Een robuust SharePoint Governance plan omvat regels, processen en beleidslijnen die bepalen hoe uw organisatie SharePoint en Microsoft 365 omgevingen gebruikt en beheert. Het opstellen van een dergelijk plan begint met het definiëren van duidelijke doelen: Waarom gebruiken we SharePoint en wat willen we hiermee bereiken?

De Mythen Rond SharePoint Governance

Er bestaan veel misvattingen over SharePoint Governance. Zo wordt vaak gedacht dat een Governance Plan uitgebreid moet zijn en een eenmalige taak is die ‘afgevinkt’ kan worden. In werkelijkheid is een Governance Plan een dynamisch document dat zich aanpast aan de veranderende behoeften van gebruikers en de evolutie van uw SharePoint architectuur.

Het Belang van Gebruikersadoptie en Training

Zonder de implementatie van gebruikerseducatie is een Governance Plan ineffectief. Het succes van SharePoint Governance hangt af van het vertrouwd maken van gebruikers met het beleid door middel van onboarding en het continu updaten over governanceveranderingen. Dit kan worden bereikt door middel van persoonlijke educatie of een reeks interne nieuwsbrieven.

De Rol en Structuur van het Governance Comité

Een effectief Governance Comité combineert zakelijke en technische leden, inclusief vertegenwoordigers van de IT-afdeling en het hoger management. Dit comité bespreekt updates, stelt verbeteringen voor en behandelt SharePoint-gerelateerde kwesties, en is verantwoordelijk voor het definiëren en toewijzen van specifieke SharePoint-rollen binnen de organisatie.

Het opbouwen van je SharePoint logische en informatiestructuur

In essentie is een logische structuur een verzameling logische groepen binnen je SharePoint-omgeving die dezelfde principes, instellingen en configuraties delen. Gezien de complexiteit van SharePoint, vergemakkelijkt het groeperen van elementen de implementatie van beheerrichtlijnen. Enkele voorbeelden van logische groepen zijn:

➢ Intranet
➢ Mijn Site
➢ Extranet
➢ Internet
➢ Samenwerking
➢ Project
➢ Applicaties
➢ Zoeken

In tegenstelling tot de logische structuur, die een hoog niveau blauwdruk van je SharePoint-organisatie is, is de informatiestructuur een hiërarchische lijst van inhoud, zoekwoorden en datatypes binnen je omgeving. Met andere woorden: de informatiestructuur bepaalt hoe informatie wordt georganiseerd en gepresenteerd aan je gebruikers. Het specificeert welk type inhoud zich op elk niveau van de SharePoint-hiërarchie bevindt: je sites, subsites, bibliotheken, lijsten en documenten.

Een Aangepaste SharePoint Governance Oplossing

In plaats van te vertrouwen op standaardtools, wordt aangeraden om aangepaste SP Governance oplossingen te ontwikkelen die aansluiten bij de unieke behoeften van uw organisatie. Dit omvat het ontwikkelen van beleidslijnen, procedures en tools die de adoptie door gebruikers bevorderen en tegelijkertijd flexibiliteit en schaalbaarheid in de beheerstructuur integreren.

Conclusie

Een doortastende SharePoint Governance strategie is cruciaal voor het creëren van een veilige, gestructureerde en effectieve werkomgeving. Het doorprikken van mythen en het toepassen van maatwerkoplossingen stelt uw organisatie in staat om het maximale uit SharePoint te halen. ALTA-ICT biedt een alles-in-één beheerstool voor rechten die u helpt om:

  • Alle gebruikers en hun rechten te bekijken.
  • Alle Office 365 Groepen en Microsoft Teams lidmaatschappen te controleren.
  • Inzicht te krijgen in rechtenovererving.
  • Alle items met unieke rechten te detecteren.
  • Te rapporteren over extern delen.

Voor het verfijnen van uw governancestrategie en het bouwen van een cultuur waar samenwerking en productiviteit voorop staan, kunt u altijd de hulp inschakelen van de experts bij ALTA-ICT.

Meer weten?

Neem contact op
Effective SharePoint Governance