Terug naar het overzicht

23 augustus 2024

Het Belang van Directe Wachtwoordvereiste op iOS

In een wereld waarin mobiele apparaten een integraal onderdeel zijn van zowel ons persoonlijke als zakelijke leven, is het essentieel om de beveiliging van deze apparaten te waarborgen. Een van de meest effectieve instellingen die je kunt configureren, is de tijd die verstrijkt voordat een wachtwoord vereist is na het vergrendelen van het scherm. De optie om deze tijd in te stellen op “Onmiddellijk” speelt hierin een cruciale rol.

Wat houdt deze Instelling in en Waarom is het Belangrijk?

Wanneer het scherm van je apparaat vergrendeld is, kun je een tijdsperiode instellen voordat een wachtwoord, pincode of biometrische verificatie vereist is om het apparaat weer te ontgrendelen. Vaak is de standaardinstelling voor deze periode “Onmiddellijk”, wat betekent dat zodra het scherm vergrendeld is, directe verificatie vereist is. Hoewel dit misschien een simpele instelling lijkt, heeft het een grote impact op de beveiliging van je apparaat.

  • Maximale Configurabele Tijd: De maximale tijd die je kunt instellen voordat een wachtwoord vereist is, is 4 uur. Dit betekent dat je apparaat gedurende deze tijd toegankelijk blijft zonder enige vorm van beveiliging. Dit vormt een groot risico als je je apparaat verliest of als het in verkeerde handen valt.
  • Minimale Configurabele Tijd: Buiten de instelling “Onmiddellijk” is de kortst mogelijke tijd die je kunt kiezen 1 minuut. Hoewel dit kort lijkt, kan één minuut voldoende zijn voor een kwaadwillende om toegang te krijgen tot je apparaat zonder verificatie.

Het Belang van MDM voor Beveiligingsinstellingen

Hoewel gebruikers deze instellingen handmatig kunnen aanpassen op hun apparaten, is het belangrijk om te beseffen dat deze beveiligingsinstellingen het best worden beheerd via een Mobile Device Management (MDM) oplossing, zoals Microsoft Intune. MDM-tools bieden organisaties de mogelijkheid om de beveiliging van apparaten centraal te beheren en te garanderen dat alle apparaten voldoen aan de vereiste beveiligingsstandaarden.

  • Centraal Beheer: Met Intune, of een andere MDM-oplossing, kun je afdwingen dat de maximale wachttijd voor het vereisen van een wachtwoord op “0” staat, wat betekent dat het wachtwoord direct vereist is. Dit voorkomt dat gebruikers deze instelling wijzigen naar een minder veilige optie, bewust of onbewust.
  • Bescherming van Gevoelige Gegevens: MDM-oplossingen zoals Intune bieden extra beveiligingslagen voor werkgerelateerde apps. Zelfs als een gebruiker per ongeluk zijn of haar apparaat onbeveiligd achterlaat, blijven gevoelige bedrijfsgegevens beschermd door aanvullende verificatievereisten.

Maximum Grace Period lock iOS

Het Gebruiken van de Instelling op iOS

Om deze instelling op een iOS-apparaat te controleren en in te stellen:

  1. Ga naar ‘Instellingen’.
  2. Kies ‘Touch ID & Wachtwoord’ of ‘Face ID & Wachtwoord’, afhankelijk van je apparaat.
  3. Selecteer ‘Vereis wachtwoord’.
  4. Zorg ervoor dat deze optie is ingesteld op ‘Onmiddellijk’.

Waarom een 5-seconden Optie?

Hoewel “Onmiddellijk” de veiligste optie is, kan het handig zijn om een korte vertraging, bijvoorbeeld van 5 seconden, te hebben. Dit biedt gebruikers een kleine marge om hun apparaat snel te ontgrendelen als ze het per ongeluk vergrendeld hebben, zonder opnieuw hun wachtwoord of biometrische verificatie in te voeren. Dit kan vooral waardevol zijn in BYOD (Bring Your Own Device) situaties, waar gebruikers hun persoonlijke apparaat zowel voor werk als privé gebruiken.

Conclusie

Het instellen van de wachtwoordvereiste op “Onmiddellijk” is een eenvoudige maar cruciale stap om de beveiliging van je mobiele apparaten te waarborgen. Door deze instelling centraal te beheren via een MDM-oplossing zoals Intune, zorg je ervoor dat je organisatie voldoet aan strenge beveiligingsnormen en minimaliseer je de risico’s op ongeautoriseerde toegang.

Ben je klaar om je organisatie te beschermen tegen mogelijke bedreigingen? Bij Alta-ICT bieden we vanaf onze Premium Moderne Werkplek pakketten de volledige implementatie van Intune met de juiste instellingen, zodat je altijd compliant bent. Laat je niet verrassen – neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw digitale werkplek optimaal kunnen beveiligen. 🚀

🔒 Beveilig je apparaten – Stel de wachtwoordvereiste in op ‘Onmiddellijk’ en beheer dit via je MDM!

Meer weten?

Neem contact op
Wachtwoordvereiste iOS