Terug naar het overzicht

11 januari 2024

Het Begrijpen en Voorkomen van MFA Bypass

Multi-Factor Authenticatie (MFA) wordt beschouwd als een van de sterkste bastions tegen ongeautoriseerde toegang. Maar wat als zelfs deze verdedigingslinie niet onfeilbaar is? Onlangs hebben we licht geworpen op de verschillende manieren waarop MFA kan worden omzeild en wat dit betekent voor de veiligheid van onze digitale identiteiten.

De Werking van Push MFA

Push MFA beveiligt accounts door een melding naar een gekoppeld apparaat te sturen, meestal een smartphone, die de gebruiker moet bevestigen om toegang te krijgen. Deze methode combineert ‘iets dat je weet’ met ‘iets dat je hebt’ voor verhoogde veiligheid.

Push MFA

Push MFA

De Werking van Pin MFA

Pin MFA vereist dat gebruikers een pincode invoeren naast hun wachtwoord, een combinatie van ‘iets dat je weet’ met een ander ‘iets dat je weet’. Dit verdubbelt de kennisfactoren en wordt vaak gebruikt in combinatie met een apparaat dat de gebruiker bezit.

Methoden voor MFA Bypass

Veiligheidsvragen en Pincodes

Eenvoudige beveiligingsvragen of pincode-authenticatie kunnen vaak worden gekraakt door sociale manipulatie of brute force-aanvallen.

Biometrie

Zelfs vingerafdrukken en gezichtsherkenning zijn niet onfeilbaar. Deze kunnen soms worden misleid met replica’s of foto’s, en zelfs met geavanceerde technieken zoals 3D-geprinte gezichten.

Mobiele Apparaten en Authenticatie-apps

Aanvallen zoals MFA-vermoeidheid, waarbij gebruikers worden overladen met verificatieverzoeken, of SIM-swapping, waarbij de SIM-kaart van een slachtoffer wordt gekloond, zijn methoden die worden gebruikt om toegang te krijgen tot SMS/RCS-authenticatieberichten.

Preventie van MFA Bypass

Het versterken van MFA vereist zowel technologische als gedragsmatige aanpassingen:

  • Gebruikerstraining om bewustzijn over aanvallen te verhogen.
  • Vermijd makkelijk te raden PIN’s en veiligheidsvragen.
  • Schakel waarschuwingen in voor accountwijzigingen bij mobiele providers.
  • Wees voorzichtig met wat je deelt op sociale media.
  • Gebruik HTTPS in plaats van HTTP en controleer certificaten.
  • Maak gebruik van two-factor authenticatiesleutels

yubikey

Conlcusie

De implementatie van de hier besproken beveiligingsmaatregelen, inclusief MFA en bewustwording, vormt een solide basis tegen MFA bypasses. Essentieel hierbij is de aanname van een Zero Trust-benadering, waarbij niemand binnen het netwerk automatisch vertrouwd wordt. Dit versterkt onze digitale beveiliging verder door continue verificatie en strenge toegangscontroles.

Voor een naadloze integratie van deze beveiligingsprincipes en voor advies op maat over het optimaliseren van uw digitale verdediging, nodigen we u uit om contact op te nemen met ALTA-ICT. Ons team van experts staat klaar om u te ondersteunen bij het navigeren door de complexiteit van cybersecurity en het implementeren van robuuste beveiligingsstrategieën om uw digitale assets te beschermen.

Meer weten?

Neem contact op
Multi-Factor Authenticatie (MFA) bypass