Terug naar het overzicht

27 november 2023

Governance in Power Platform: Cruciaal voor Moderne Bedrijven

In het huidige digitale tijdperk is de behoefte aan snelle en effectieve app-ontwikkeling prominenter dan ooit. Organisaties wereldwijd wenden zich tot Microsoft Power Platform, een suite van low-code applicaties, om deze uitdaging aan te gaan. Power Platform, bestaande uit Power BI, Power Apps, Power Automate, Power Virtual Agents en Power Pages, biedt gebruikers zonder diepgaande programmeerkennis de mogelijkheid om apps, workflows en websites te creëren. Maar met deze kracht komt ook de noodzaak van gedegen governance.

Waarom Governance in Power Platform?

De toegankelijkheid van Power Platform voor een breed publiek van ‘burgerontwikkelaars’ brengt unieke uitdagingen met zich mee op het gebied van gegevensbeveiliging en naleving van regelgeving. Een sterke governancestrategie is essentieel om gevoelige gegevens te beschermen en ervoor te zorgen dat de tools op een verantwoorde manier worden gebruikt.

De Rol van Omgevingen en Tenant Beheer

Een kernaspect van Microsoft Power Platform governance is het beheren van ‘tenants’ en omgevingen. Een tenant is de container voor verschillende omgevingen, waarbinnen apps, flows en Dataverse-bronnen zich bevinden. Deze omgevingen kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals ontwikkeling, testen en productie. Het beheren van rollen en machtigingen binnen deze omgevingen is cruciaal om te waarborgen dat gebruikers alleen toegang hebben tot de benodigde middelen.

Zes Best Practices voor Effectieve Governance

  1. Teamstructuur voor omgevingen opzetten: Wijs administratieve rollen toe en beheer toegang tot verschillende omgevingen.
  2. Data Loss Prevention (DLP) beleid implementeren: Beheer de toegang tot belangrijke zakelijke gegevens door middel van DLP-beleid, waarbij connectors worden geclassificeerd in categorieën zoals ‘Alleen zakelijke gegevens’.
  3. Gebruik maken van standaard logboeken en analyses: Monitor het gebruik van apps en flows om beveiligingsbeleid te waarborgen.
  4. Een ‘Center of Excellence’ opbouwen: Gebruik de Power Platform Center of Excellence (CoE) Starter Kit voor gestandaardiseerde beste praktijken.
  5. Auditprocessen automatiseren: Gebruik Power Automate om audit- en waarschuwingsprocessen te automatiseren.
  6. Nieuwe makers verwelkomen en kampioenen identificeren: Stimuleer betrokkenheid en deelname binnen uw organisatie.

Beveiliging en Compliance

Naast governance, is beveiliging een ander kritisch aspect. Power Platform is gebouwd op de beveiligingsnormen van Microsoft, inclusief functies van Microsoft Azure en Azure Active Directory. Dit omvat uitgebreide data exfiltratie controles en geavanceerde Data Loss Prevention mogelijkheden.

microsoft power platform

Conclusie

Governance in Power Platform is een dynamisch en essentieel onderdeel van modern bedrijfsbeheer. Door deze praktijken toe te passen, kunnen organisaties de voordelen van low-code platforms benutten zonder in te boeten aan beveiliging en compliance. Met een sterke focus op governance, kunnen bedrijven de kracht van Power Platform optimaal benutten, terwijl ze hun meest waardevolle activa beschermen – hun gegevens. Neem contact op met ons voor een kennismakingsgesprek. Met onze expertise bent u verzekerd van een veilige en efficiënte digitale werkplek.

Meer weten?

Neem contact op