Terug naar het overzicht

15 september 2024

Deadline nadert: Google Workspace vereist OAuth tegen 30 september

🔔 Google Workspace-beheerders, let op: Op 30 september 2024 komt er een belangrijke wijziging aan. Als je nog geen actie hebt ondernomen, zullen veel apps die verbinding maken met je Workspace-accounts, zoals mail en agenda, niet meer werken zonder de vereiste authenticatie-updates. Dit komt doordat Google “minder veilige apps” (LSA’s) uitschakelt voor alle Workspace-accounts.

Wat houdt dit in? Vanaf deze datum kunnen apps die geen gebruik maken van OAuth (een veiligere authenticatiemethode) niet meer verbinden met Google Workspace. Dit heeft gevolgen voor diverse applicaties die je gebruikers mogelijk dagelijks gebruiken, zoals Thunderbird, iOS Mail en zelfs oudere versies van Outlook. Tijd om in actie te komen! ⏰


Wat is OAuth precies? 🤔

OAuth is een moderne en veiligere methode om in te loggen bij Google Workspace. In plaats van alleen een gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken, zorgt OAuth voor een extra beveiligingslaag, waardoor het voor kwaadwillenden moeilijker wordt om toegang te krijgen tot accounts. Google promoot al langere tijd het gebruik van OAuth, maar nu is het moment daar dat het echt verplicht wordt.


Wat betekent dit voor jou als beheerder? 🛠️

Hier is een overzicht van wat je kunt verwachten en welke stappen je moet nemen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Minder veilige apps (LSA’s) worden uitgeschakeld: Applicaties die alleen met een wachtwoord verbinden, zoals oudere mail- en agenda-apps, zullen niet meer werken. Gebruikers moeten apps gebruiken die OAuth ondersteunen.
  • Aangepaste mail- en agenda-apps:
    • Thunderbird, iOS/macOS Mail, Outlook voor Mac: Deze apps kunnen eenvoudig opnieuw worden verbonden door de Google-accountoptie te gebruiken bij het instellen.
    • Oudere versies van Outlook (2016 en eerder): Deze apps zullen geen verbinding meer kunnen maken met Workspace-accounts. Dit biedt een uitstekende gelegenheid om gebruikers te dwingen over te stappen naar nieuwere versies.
  • Mobiele apparaten beheren: MDM-platforms die IMAP, CalDAV, CardDAV, POP of Exchange ActiveSync (Google Sync) gebruiken, worden uitgefaseerd. Als je MDM gebruikt, zorg er dan voor dat gebruikersaccounts opnieuw worden toegevoegd via OAuth.
  • Apparaten zoals scanners en printers: Apparaten die e-mail gebruiken om documenten te verzenden, moeten ook worden bijgewerkt naar OAuth of een alternatief.

Wat moet je nu doen? 📋

Om problemen te voorkomen, kun je het beste direct de volgende stappen ondernemen:

  1. Controleer je Admin-console: Zorg ervoor dat je de OAuth-instellingen hebt ingeschakeld en dat je gebruikers geïnformeerd zijn over de veranderingen.
  2. Communiceer met gebruikers: Laat ze weten dat bepaalde apps niet meer zullen werken zonder de OAuth-update. Het kan handig zijn om een korte handleiding te maken voor het opnieuw instellen van hun accounts.
  3. Test je apparaten en applicaties: Scanners, printers en andere verbonden apparaten moeten worden getest om ervoor te zorgen dat ze blijven werken na de deadline.
  4. Upgrade verouderde software: Dit is een goed moment om oudere versies van apps zoals Outlook te vervangen door modernere, OAuth-compatibele versies.

De tijd tikt! ⏳

Met de deadline van 30 september die snel nadert, is het belangrijk om snel te handelen om te voorkomen dat je helpdesk wordt overspoeld met meldingen van niet-werkende apps. Gelukkig is dit geen verrassing – Google heeft deze verandering vorig jaar al aangekondigd, dus je hebt nog tijd om alles op orde te brengen.

🌟 Tip: Zorg ervoor dat je gebruikers ook zijn ingesteld op tweestapsverificatie (2FA). Dit voegt nog een extra beveiligingslaag toe en voorkomt mogelijke inbreuken op accounts.


Conclusie 📅

Met nog slechts een paar weken te gaan, is het cruciaal om je voorbereidingen te treffen voor deze overstap. Door nu actie te ondernemen, zorg je ervoor dat je organisatie probleemloos blijft werken zonder onderbrekingen in e-mail en agenda’s. Vergeet niet dat dit alleen van toepassing is op Google Workspace-accounts en dat persoonlijke Google-accounts niet worden beïnvloed.

🚀 Het is tijd om aan de slag te gaan en je Workspace-omgeving veilig te maken met OAuth!

Heb je hulp nodig bij de implementatie of wil je zeker weten dat alles goed geregeld is? Neem dan gerust contact op met ALTA-ICT voor professionele ondersteuning. We staan klaar om je te helpen met een soepele overgang en verdere optimalisatie van je Google Workspace-omgeving. 😊

Meer weten?

Neem contact op
Google Workspace vereist OAuth