Terug naar het overzicht

03 januari 2024

Cybersecurity Versterkt: Nieuw in Phishing-Resistente Authenticatie

In een wereld waar digitale veiligheid steeds crucialer wordt, is Microsoft’s recente aankondiging over de versterking van phishing-resistente authenticatie een belangrijke stap vooruit. Deze ontwikkelingen zijn niet alleen van vitaal belang voor compliance, maar ook cruciaal voor de veiligheid van organisaties en gebruikers die vertrouwen op digitale identiteiten​​.

Belangrijkste Ontwikkelingen

  1. Phishing-Resistente Passkey Ondersteuning: Microsoft Authenticator kondigt ondersteuning aan voor phishing-resistente passkeys, een kosteneffectieve en veilige vorm van authenticatie voor iedereen met de Authenticator app​​.
  2. FIPS 140-3 Compliance: Zowel op Android als iOS voldoet Microsoft Authenticator nu aan de Federal Information Processing Standard (FIPS 140-3), wat een hoger niveau van veiligheid en compliance garandeert​​.
  3. Verbeterde Configuratieopties: De implementatie van Certificate-based Authentication (CBA) is aanzienlijk gegroeid, en Microsoft blijft investeren in cloud-gebaseerde CBA met nieuwe mogelijkheden die meer maatwerk bieden in authenticatiebeleid​​.
  4. FIDO2 Ondersteuning voor iOS en macOS: De ondersteuning voor FIDO2 authenticatie op iOS en macOS webbrowsers is nu in openbare preview, waardoor gebruikers met Microsoft Authenticator of Intune Company Portal op macOS kunnen inloggen op Microsoft-applicaties met een FIDO2 beveiligingssleutel​​.

Entra ID Passkey

Toekomstvisie en Samenwerking

Microsoft zet zich in voor een “Secure by design, Secure by default” benadering en werkt nauw samen met overheidsinstanties en beveiligingsexperts om de collectieve verdediging tegen cyberdreigingen te versterken. Deze inspanningen maken deel uit van Microsoft’s Secure Future Initiative en omvatten de automatische uitrol van Conditional Access-beleid​​.

Beveiliging Plus: Phishing-Resistentie & Voorwaardelijke Toegang

Naast het implementeren van phishing-resistente authenticatiemethoden, is het cruciaal om deze te combineren met voorwaardelijke toegang voor een robuuste beveiligingslaag. Voorwaardelijke toegang zorgt ervoor dat toegang tot bedrijfsmiddelen niet alleen afhankelijk is van de juistheid van inloggegevens, maar ook van aanvullende context zoals de locatie van de gebruiker, het gebruikte apparaat, en de beveiligingsstatus van dat apparaat.

Dit is vooral belangrijk gezien de realiteit van MFA (Multi-Factor Authentication) bypass-technieken. Hoewel MFA een sterke barrière vormt tegen ongeautoriseerde toegang, zijn er geavanceerde aanvalstechnieken die MFA kunnen omzeilen. Bijvoorbeeld, aanvallers kunnen gebruik maken van phishing-campagnes die specifiek zijn ontworpen om MFA-codes te onderscheppen of technieken zoals ‘man-in-the-middle’-aanvallen om de authenticatie te omzeilen.

Door voorwaardelijke toegang te integreren, kunnen organisaties een dynamisch beveiligingsbeleid afdwingen dat rekening houdt met verschillende risicofactoren, en zo de kans verkleinen dat aanvallers deze beveiligingsmaatregelen kunnen omzeilen. Dit zorgt voor een meer adaptieve en contextbewuste benadering van cybersecurity, waarbij de toegang tot gevoelige informatie en systemen strak wordt gecontroleerd op basis van real-time beoordelingen van potentiële beveiligingsrisico’s.

Conclusie

Microsoft’s recente verbeteringen in phishing-resistente authenticatie benadrukken het belang van geavanceerde beveiliging in de hedendaagse digitale wereld. Door het versterken van authenticatieprocessen en het naleven van hoge veiligheidsstandaarden, draagt Microsoft bij aan een veiligere digitale toekomst voor organisaties en individuele gebruikers.

Om de beveiliging van uw digitale omgeving naar een hoger niveau te tillen, is de combinatie van phishing-resistente authenticatie met voorwaardelijke toegang essentieel. Deze aanpak zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot uw systemen, en alleen onder de juiste omstandigheden.

Wilt u meer weten over hoe u deze geavanceerde beveiligingsmaatregelen binnen uw organisatie kunt implementeren? Neem dan contact op met ALTA-ICT. Ons team van experts staat klaar om u te ondersteunen bij het versterken van uw cybersecurity met de nieuwste oplossingen van Microsoft.

Meer weten?

Neem contact op
Phishing-Resistente Authenticatie