Terug naar het overzicht

06 december 2023

Cloudbeheer Vernieuwd: Windows 365 & Azure Virtual Desktop

In het evenement ‘Windows 365 and Azure Virtual Desktop powered by Microsoft Intune’, dat deel uitmaakt van de Microsoft Technical Takeoff, wordt uitgebreid ingegaan op het beheren van cloud- en fysieke apparaten met behulp van Microsoft Intune. De focus ligt op het naadloos implementeren en configureren van Windows 365 Cloud PC’s en Azure Virtual Desktop-sessiehosts, naast fysieke apparaten. Dit biedt de mogelijkheid om een omgeving te beheren met eenvoud en veiligheid​​.

Recente ontwikkelingen in Azure Virtual Desktop multi-session met Microsoft Intune tonen significante vooruitgang. De integratie is nu algemeen beschikbaar, waardoor Windows 10 of Windows 11 Enterprise multi-session remote desktops beheerd kunnen worden via het Microsoft Intune-beheercentrum. Deze functie ondersteunt zowel op apparaten als op gebruikers gerichte configuraties en biedt gebruikers een vertrouwde Windows-ervaring, terwijl het ook bestaande per-gebruiker Microsoft 365-licenties ondersteunt. Het is echter belangrijk op te merken dat Microsoft Intune-ondersteuning voor Azure Virtual Desktop multi-session momenteel niet beschikbaar is voor Citrix DaaS en VMware Horizon Cloud​​.

Enkele belangrijke kenmerken van deze ontwikkeling zijn onder meer

 1. Apparaatconfiguratieondersteuning:
  Apparaatgebaseerde configuraties en systeemcontext-apps kunnen worden toegepast op Azure Virtual Desktop multi-session VM’s wanneer ze aan apparaatgroepen worden toegewezen​​.
 2. Ondersteuning voor Gebruikersconfiguratie:
  Dit is nu algemeen beschikbaar voor Windows 10 of Windows 11 multi-session VM’s​​.
 3. Vereisten voor VM’s:
  Deze moeten draaien op Windows 10 multi-session versie 1903 of later, of op Windows 11 multi-session, opgezet zijn als externe desktops in gepoolde hostpools via Azure Resource Manager, en Microsoft Intune moeten gebruiken​​.
 4. Beveiligings- en toegangsbeleid:
  Er zijn verschillende ondersteunde beleidsregels voor compliance en Conditional Access in het Microsoft Intune-beheercentrum​​.
 5. Applicatie-implementatie:
  Er zijn bepaalde beperkingen voor het implementeren van apps op Windows 10 of Windows 11 Enterprise multi-session VM’s​​.
 6. Scriptondersteuning:
  Scripts die in de systeemcontext draaien en aan apparaten zijn toegewezen, worden ondersteund, evenals scripts die in de gebruikerscontext draaien en aan gebruikers zijn toegewezen​​.
 7. Windows Update-beheer:
  Instellingen voor Windows Update kunnen worden beheerd via de instellingencatalogus voor Windows 10 of Windows 11 Enterprise multi-session VM’s​​.
 8. Schoonmaak van Verwijderde VM’s:
  Wanneer VM’s uit Azure worden verwijderd, blijven er weesapparaatrecords achter in het Microsoft Intune-beheercentrum, die automatisch worden opgeruimd volgens de schoonmaakregels van de tenant​​.
 9. Beperkingen:
  Veiligheidsbaselines zijn momenteel niet beschikbaar voor Windows 10 of Windows 11 Enterprise multi-session, en Out of Box Experience (OOBE) inschrijving wordt ook niet ondersteund voor deze sessies​​​​.

Deze informatie vormt de basis voor een gedetailleerde en actuele blogpost over de integratie van Windows 365 en Azure Virtual Desktop met Microsoft Intune, die van grote waarde kan zijn voor professionals die geïnteresseerd zijn in cloudbeheer en virtualisatieoplossingen.

Voor meer diepgaande details, bezoek de originele bronnen

Meer weten?

Neem contact op
Windows 365 and Azure Virtual Desktop