Terug naar het overzicht

02 januari 2024

AI-gestuurde E-mailbeveiliging: Uw Schild Tegen Cyberdreigingen

In onze steeds meer verbonden wereld is e-mail een primaire communicatiemethode geworden, maar helaas ook een primair doelwit voor cyberaanvallen. Phishing, spear-phishing, en accountovername (ATO) zijn gangbare methoden die cybercriminelen gebruiken om organisaties te infiltreren.

De Risico’s van E-mailaanvallen

Standaardbeveiligingscontroles en spamfilters zijn vaak niet voldoende om geavanceerde aanvallen te weren. Cyberdreigingen worden steeds geraffineerder, waardoor organisaties kwetsbaar blijven voor aanvallen die ernstige schade kunnen aanrichten.

De Rol van Kunstmatige Intelligentie

Geavanceerde e-mailbeveiligingsoplossingen, aangedreven door kunstmatige intelligentie, bieden een krachtige verdediging. Ze kunnen real-time detectie van zero-day dreigingen bieden, waardoor uw organisatie beter beschermd is tegen nieuwe en onbekende aanvallen.

Effectiviteit van AI-gedreven Beveiliging

Deze oplossingen verbeteren de cyberweerbaarheid door phishingaanvallen in een vroeg stadium te identificeren en te stoppen. Dit vermindert de responstijd op incidenten en minimaliseert de potentiële schade die door deze aanvallen kan worden veroorzaakt.

Bescherming tegen Sociale-Engineeringaanvallen

Een doeltreffende e-mailbeveiligingsoplossing helpt bij het beschermen tegen sociale-engineeringtrucs. Deze trucs zijn vaak gericht op het misleiden van werknemers om vertrouwelijke informatie te onthullen of kwaadaardige acties uit te voeren.

AI Emailbeveiliging in Actie

De e-mail in de afbeelding is automatisch gemarkeerd met een waarschuwingsbanner, een indicatie dat het e-mailbeveiligingssysteem van de organisatie een potentieel onveilige e-mail heeft gedetecteerd.

AI emailbeveiliging

Dit zijn de stappen en technologieën die achter deze waarschuwing zitten:

  1. Domeinanalyse: Het systeem heeft vastgesteld dat de e-mail afkomstig is van een domein (sendgrid.net) dat niet op de vertrouwde lijst van de organisatie staat. AI-algoritmen analyseren de reputatie van verzendende domeinen en vergelijken deze met een database van bekende veilige en onveilige bronnen.
  2. Linkinspectie: De aanwezigheid van een URL die om inloggegevens vraagt, is een veelvoorkomend kenmerk van phishingpogingen. AI-systemen kunnen de context van de link analyseren en beoordelen of deze verdacht is, bijvoorbeeld door te kijken naar de tekst rondom de link of door de bestemmingspagina van de URL te scannen op frauduleuze inhoud.
  3. Gedragspatronen: AI-beveiliging leert van eerdere aanvallen en bouwt voorspellingsmodellen op om toekomstige pogingen te identificeren. Als de e-mail patronen vertoont die lijken op eerder geïdentificeerde phishingaanvallen, zal de AI deze markeren.
  4. Anomaliedetectie: Wanneer een e-mail afwijkt van het normale communicatiepatroon, zoals ongebruikelijke verzendtijden of afwijkend taalgebruik, kan AI dit detecteren en als verdacht bestempelen.
  5. Gebruikerseducatie: Zoals in de afbeelding te zien is, geeft het systeem niet alleen een waarschuwing maar biedt het ook acties zoals ‘Report Phishing’, ‘Block as Spam’, en ‘Remove Banner’. Dit helpt gebruikers om bewuster te worden van cybersecurity en stimuleert hen om actief deel te nemen aan de beveiliging van hun e-mail.

Conclusie

De juiste e-mailbeveiligingsoplossing is een essentiële investering voor elke organisatie. Met de juiste tools en technologieën kunt u uw bedrijf effectief beschermen tegen de meest geavanceerde cyberdreigingen, en een veilige en betrouwbare communicatieomgeving waarborgen.

Voor meer informatie over hoe u uw e-mailcommunicatie kunt beschermen en om de beste oplossingen voor uw specifieke behoeften te bespreken, nodigen we u uit om contact op te nemen met ALTA-ICT. Maak een afspraak via alta-ict.nl/AfspraakMaken en zet de stap naar een veiligere digitale omgeving.

Meer weten?

Neem contact op
Advanced Email Security