Terug naar het overzicht

01 januari 2024

Windows Single Sign-On 2024: Belangrijke Updates voor EER

In dit blog bespreken we de aanstaande wijzigingen in Windows Single Sign-On, een belangrijke ontwikkeling voor gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER).

Aanleiding voor de Wijzigingen

Microsoft past zijn systemen aan om te voldoen aan de Digital Markets Act (DMA) binnen de EER. Deze veranderingen beïnvloeden hoe gebruikers inloggen op Windows-apps.

Wat Kunnen Gebruikers Verwachten?

Vanaf begin 2024 krijgen gebruikers in de EER bij het inloggen op Windows een melding te zien. Deze melding vraagt of ze dezelfde inloggegevens willen gebruiken voor andere Microsoft-apps. Als gebruikers ervoor kiezen om dezelfde inloggegevens te gebruiken, verschijnt deze melding niet meer. Kiezen ze anders, dan kunnen ze inloggen met verschillende gegevens of de app ongeauthenticeerd gebruiken.

De melding van eenmalige aanmelding die gebruikers vanaf maart zullen zien.png

De melding van eenmalige aanmelding die gebruikers vanaf maart zullen zien

Testen en Voorbereiding

Een voorbeeldversie van Windows 11 is al uitgebracht om deze wijzigingen te testen. Deze aanpassingen worden geleidelijk uitgerold naar apparaten in het Windows Insider Programma. De veranderingen zijn te testen door in te loggen met een persoonlijke Microsoft-account of een werk- of school-Entra ID, en vervolgens een ondersteunde app te openen.

Veelgestelde Vragen

  • Wanneer verschijnt deze melding? Vanaf januari 2024, volledig uitgerold tegen maart 2024.
  • Op welke Windows-versies verschijnt de melding? Windows 10 en Windows 11.
  • Wie ziet deze melding? Gebruikers die inloggen met een persoonlijke Microsoft-account of werk- of school-Entra ID, in een EER-regio.
  • Hoe vaak verschijnt deze melding? Eenmaal per gebruiker per apparaat. De melding verschijnt opnieuw na 90 dagen of bij het verwijderen en opnieuw toevoegen van een cloudaccount.
  • Kunnen gebruikers weigeren om single sign-on technologieën te gebruiken? Ja, gebruikers kunnen kiezen om niet in te loggen of een ander account te gebruiken.

Conclusie

Deze wijzigingen in Windows Single Sign-On markeren een belangrijke stap voor Microsoft in het naleven van de DMA. Voor gebruikers in de EER betekent dit een veranderde inlogervaring op Windows, waarbij ze meer controle krijgen over hun inloggegevens. Het is belangrijk voor IT-professionals en eindgebruikers om zich bewust te zijn van deze veranderingen en zich dienovereenkomstig voor te bereiden.

Meer weten?

Neem contact op
Windows Single Sign-On updates in 2024