Terug naar het overzicht

22 juni 2024

Voice Cloning: Nieuwe Oplichtingstruc en Beschermingstips

In de wereld van kunstmatige intelligentie zijn er voortdurend nieuwe en opwindende ontwikkelingen. Een van de meest opvallende is voice cloning. Hoewel deze technologie veel voordelen biedt, brengt het ook risico’s met zich mee. VoiceCloning wordt namelijk steeds vaker gebruikt als een nieuwe oplichtingstruc. In deze blog bespreken we wat voicecloning is, hoe oplichters het gebruiken en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze bedreiging.

Wat is Voice Cloning? 🤖

Voice cloning is een technologie die gebruikmaakt van geavanceerde algoritmen en machine learning om de unieke kenmerken van iemands stem vast te leggen en te repliceren. Dit proces omvat:

 • Stemopname: Het verzamelen van audio-opnamen van de stem die gerepliceerd moet worden.
 • Analyseren van Kenmerken: Het analyseren van unieke stemkenmerken zoals toon, tempo en uitspraak.
 • Model Training: Het trainen van een AI-model om deze kenmerken te repliceren.
 • Stem Synthese: Het genereren van nieuwe audio-opnamen die klinken alsof ze door de originele spreker zijn ingesproken.

Hoe Werkt het? 🧩

Het proces van voice cloning omvat verschillende stappen:

 1. Data Verzameling: Eerst worden er uitgebreide opnamen van de doelstem verzameld. Dit kunnen zowel gescripte als spontane opnamen zijn.
 2. Feature Extractie: De opnamen worden geanalyseerd om de unieke kenmerken van de stem te identificeren.
 3. Model Training: Een machine learning model wordt getraind met behulp van de verzamelde data om de stemkenmerken na te bootsen.
 4. Synthese en Fijn Afstemming: Het model wordt gebruikt om nieuwe spraakopnamen te genereren, waarbij continue verfijning plaatsvindt om de nauwkeurigheid te verbeteren.

Voice Cloning als Oplichtingstruc 🚨

Oplichters maken nu gebruik van voice cloning om mensen te misleiden en geld afhandig te maken. Dit doen ze door de stem van een bekende of autoriteitsfiguur na te bootsen en zo vertrouwen te wekken. Enkele manieren waarop dit gebeurt zijn:

 • Valse Telefoontjes: Oplichters bellen slachtoffers op en doen zich voor als een familielid of vriend in nood, vaak met een dringend verzoek om geld.
 • CEO Fraude: Oplichters doen zich voor als een CEO of manager en geven via de telefoon opdracht aan medewerkers om geld over te maken naar frauduleuze rekeningen.
 • Phishing-aanvallen: Door de stem van een vertrouwd persoon na te bootsen, kunnen oplichters gevoelige informatie loskrijgen van slachtoffers.

Hoe Kun Je Jezelf Beschermen? 🛡️

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen voice cloning-oplichting:

 • Wees Skeptisch: Vertrouw niet blindelings op een stem aan de telefoon, zelfs als deze bekend klinkt.
 • Verifieer Identiteit: Vraag om iets dat alleen de echte persoon zou weten, of bel terug op een bekend nummer om de identiteit te bevestigen.
 • Gebruik Veilige Communicatiekanalen: Voor gevoelige informatie, gebruik veilige en geverifieerde communicatiemiddelen zoals bedrijfs-e-mail of beveiligde berichtenapps.
 • Onderwijs en Bewustwording: Informeer jezelf en anderen over de risico’s van voice cloning en hoe je verdachte oproepen kunt herkennen.

Conclusie 🎯

Voice cloning is een indrukwekkende technologie met veel potentieel, maar het brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Door bewust te zijn van hoe oplichters deze technologie kunnen misbruiken en door voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf en je dierbaren beter beschermen tegen deze moderne vorm van oplichting.

Meer weten?

Neem contact op
voice cloning