Terug naar het overzicht

15 juni 2024

SIM Swapping: Bescherm Je Telefoonnummer Tegen Cyberdieven

Wees je bewust van de risico’s die gepaard gaan met SIM-swapping, waarbij cyberdieven je telefoonbedrijf manipuleren om toegang te krijgen tot je telefoonnummer. Dit kan leiden tot potentiële beveiligingsinbreuken. Zodra ze controle hebben over je nummer, kunnen ze het gebruiken om wachtwoorden opnieuw in te stellen en ongeautoriseerde toegang te krijgen tot je accounts, zoals e-mail, sociale media en bankrekeningen.

Om jezelf te beschermen, overweeg de volgende preventieve maatregelen:

 • 🔒 Gebruik sterke wachtwoorden: Maak gebruik van robuuste wachtwoorden en kies voor een authenticator-app voor twee-factor-authenticatie in plaats van alleen sms-berichten.
 • 🔐 Extra beveiligingsmaatregelen: Vraag je telefoonbedrijf om extra beveiligingsmaatregelen in te voeren, zoals een gepersonaliseerde pincode, om de bescherming van je account te verbeteren.
 • 🛡️ Wees waakzaam: Let op verdachte e-mails of berichten, aangezien deze phishingpogingen kunnen zijn die gericht zijn op het verzamelen van je persoonlijke gegevens.

Hoe werkt SIM-swapping?

SIM-swapping houdt in dat een aanvaller je telefoonnummer naar een andere SIM-kaart laat overzetten. Dit gebeurt vaak door social engineering-technieken, waarbij de aanvaller zich voordoet als jou en je telefoonprovider overtuigt om de overdracht uit te voeren. Eenmaal overgezet, ontvangt de aanvaller alle oproepen en sms-berichten die naar jouw nummer worden gestuurd, inclusief verificatiecodes voor twee-factor-authenticatie.

Gevolgen van SIM-swapping

De gevolgen van SIM-swapping kunnen ernstig zijn. Cyberdieven kunnen:

 • 📧 Toegang krijgen tot je e-mailaccounts en gevoelige informatie stelen.
 • 🏦 Je bankrekeningen compromitteren en geld overmaken.
 • 📱 Toegang krijgen tot je sociale media-accounts en kwaadwillende berichten versturen.
 • 🔓 Je online identiteit stelen en misbruik maken van je persoonlijke gegevens.

Beschermende maatregelen

Om jezelf beter te beschermen tegen SIM-swapping, kun je de volgende stappen ondernemen:

 • Versterk je accountbeveiliging: Gebruik complexe wachtwoorden en verander ze regelmatig. Vermijd het gebruik van dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts.
 • Beveilig je telefoonrekening: Neem contact op met je provider en vraag om een extra beveiligingslaag, zoals een pincode of wachtwoord, voordat er wijzigingen aan je account kunnen worden aangebracht.
 • Monitor je accounts: Houd je bankrekeningen en andere gevoelige accounts goed in de gaten voor ongebruikelijke activiteiten.
 • Phishing vermijden: Klik niet op verdachte links in e-mails of sms-berichten en verstrek geen persoonlijke informatie via onbetrouwbare kanalen.

Conclusie

SIM-swapping is een groeiende bedreiging in de digitale wereld. Door proactief beveiligingsmaatregelen te nemen en waakzaam te zijn voor verdachte activiteiten, kun je jezelf beschermen tegen deze vorm van cybercriminaliteit. Neem contact op met je telefoonprovider om te zien welke beveiligingsopties beschikbaar zijn en zorg ervoor dat je altijd een stap voor blijft op cyberdieven.

Blijf veilig en bescherm je digitale leven! 🌐🔒

Meer weten?

Neem contact op
SIM-swapping