Terug naar het overzicht

17 november 2023

Risico’s van Google Chrome in Organisaties: Een Waarschuwing

Het gebruik van Google Chrome in bedrijven kan soms onverwachte veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Hier is een eenvoudig voorbeeld om te laten zien hoe dit kan gebeuren en wat u eraan kunt doen.

Een Echt Voorbeeld: Risico’s met Google Chrome

Stel je voor, een medewerker in een bedrijf gebruikt Google Chrome in plaats van de aanbevolen browser Microsoft Edge. Deze persoon logt in op Chrome met zijn persoonlijke Google-account. Wat gebeurt er? Alle wachtwoorden, zelfs die van het bedrijf, worden opgeslagen in dit persoonlijke account. Dit betekent dat belangrijke bedrijfsinformatie buiten de bedrijfsmuren terechtkomt.

Helaas was dit persoonlijke account niet goed beveiligd. Het werd gehackt en plotseling had de hacker toegang tot al deze bedrijfswachtwoorden. De hacker hoefde niet eens het bedrijfsnetwerk binnen te dringen; het hacken van dit persoonlijke account was genoeg.

Waarom Microsoft Edge een Veiliger Keuze Is

Als de medewerker Microsoft Edge had gebruikt, dan had het bedrijf de beveiliging beter kunnen controleren. Met Edge worden namelijk bedrijfsaccounts gebruikt, wat het makkelijker maakt om beveiligingsregels toe te passen.

Hoe Dit Te Voorkomen?

Hier zijn een paar oplossingen:

Sta Chrome toe, maar Blokkeer Account-Synchronisatie

Je kunt Google Chrome toestaan in je organisatie, maar zorg ervoor dat het synchroniseren van accounts wordt geblokkeerd. Zo voorkom je dat gevoelige informatie in persoonlijke accounts belandt.

Zorg dat Chrome standaard in Incognito-modus opent

Een andere optie is om medewerkers Chrome te laten gebruiken, maar alleen in Incognito-modus. Op deze manier kunnen ze nog steeds van Chrome genieten, maar is er minder risico op datalekken naar persoonlijke accounts.

Conclusie: Chrome is Prima, maar Wees Voorzichtig

Google Chrome is een gebruiksvriendelijke browser, maar het kan een beveiligingsrisico vormen voor uw organisatie. ALTA-ICT kan u helpen om Chrome veiliger te maken en uw bedrijfsbeveiliging te verbeteren. Wilt u meer weten over hoe u uw organisatie veiliger kunt maken? Neem contact op met ALTA-ICT voor deskundig advies en ondersteuning.

Meer weten?

Neem contact op
Google Chrome