Gevaren van sociale media: stalken, overmatig delen en meer

De uitvinding van sociale mediaplatforms heeft onze levensstijl veranderd. Heb je ooit een foto van je eten gemaakt voor Instagram voordat je ging eten? We kunnen geen dag rustig doorbrengen zonder iets op onze sociale media-accounts te posten. Zelfs als we niet posten, controleren we constant onze favoriete platforms voor de nieuwste gemorste thee. Dus sociale media zijn voor de meesten van ons een vriend en een vijand geworden.

Social Media gevaren

56,8 procent van de totale bevolking is tegenwoordig actieve gebruiker van sociale media. Misschien ben jij ook een van hen en vind je sociale media misschien leuk. Maar je bent je misschien niet bewust van het feit dat sociale media ook gevaarlijk zijn. Het vormt een mentale en fysieke bedreiging voor ons allemaal als het onethisch wordt gebruikt.

Lees dit artikel om meer informatie te verzamelen over de verschillende gevaren van sociale media die tegenwoordig veel voorkomen.

Wat is sociale media?

De term sociale media wordt gebruikt voor websites die gebruikers in staat stellen hun gedachten en ideeën met anderen te delen. U kunt uw sociale media-account maken op platforms zoals Facebook, Twitter, enz. Sociale media omvatten ook andere websites zoals blogplatforms, apps voor het delen van video’s, platforms voor het delen van foto’s en online tijdschriften. Al deze platforms helpen u in contact te komen met uw vrienden en familieleden om uw gedachten en ideeën te delen.

Meer dan 3 miljard mensen zijn momenteel actieve gebruikers van sociale media. Dit is echter helemaal niet geweldig. De donkere kant van sociale media is gevaarlijker gebleken dan we ons kunnen voorstellen.

Soorten gevaren van sociale media

Internet pesters

Sociale media bieden kansen voor cyberpesten. Ze kunnen een persoon pesten door negatieve en beledigende opmerkingen op sociale media-accounts te plaatsen. Als ze geen gewenst antwoord krijgen van de slachtoffers, kunnen ze ook gênante foto’s van het slachtoffer op internet plaatsen om hen een ellendig gevoel te geven. Over het algemeen is cyberpesten een groot probleem, een probleem waar oudere generaties nooit mee te maken hebben gehad. Nu kunnen mensen gemene opmerkingen plaatsen zonder hun identiteit te onthullen.

Stalkers

Cyberstalking is een ander groot gevaar van sociale media. Een dader kan een persoon via internet stalken door online activiteiten te volgen en informatie over iemand te verzamelen zonder zijn identiteit prijs te geven. We hebben allemaal de sociale-mediaplatforms van onze vrienden gecontroleerd, maar het kan griezelig worden als mensen geobsedeerd raken door bepaalde individuen.

Cyber ​​terrorisme

Cyberterrorisme is een term die verwijst naar terrorisme dat online plaatsvindt. Zo kunnen bepaalde groepen anderen intimideren of systemen hacken. Een ander cruciaal punt is het online wervingsproces dat op sociale media bestaat. Een terroristische organisatie kan mensen opdragen om anderen aan te sporen zich aan te sluiten bij illegale activiteiten of deze te ondersteunen.

Te veel delen

Oversharing betekent dat gebruikers online te veel over zichzelf onthullen. Het kan een groot probleem veroorzaken als iemand uw gegevens krijgt en deze tegen u gebruikt. Door te veel te delen, kunnen cybercriminelen deze informatie in hun voordeel gebruiken.

Mensen posten vaak over hun activiteiten, zoals op vakantie gaan, locaties van plaatsen die ze bezoeken, locaties van hun kantoren, enz. Deze stukjes informatie dienen als starters voor de criminelen om een ​​inbraak of illegale daad tegen u te plannen.

Phishing

Phishing is een techniek die informatie over mensen verzamelt om toegang te krijgen tot hun rekeningen of om geld te stelen. Hackers op sociale media gebruiken deze techniek om informatie van het sociale-platformaccount van het slachtoffer te stelen door zich voor te doen als de officiële websitevertegenwoordiger.

Spionage

Spioneren via sociale media is ook mogelijk. Cybercriminelen kunnen gemakkelijk uw online activiteiten bespioneren door toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens. Ze kunnen ook uw sociale media-account hacken en uw berichten, chats en berichten lezen zonder uw medeweten.

Bovendien kunnen aanvallers door onveilige netwerken uw verbinding onderscheppen en de gegevens die u uitwisselt stelen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren op openbare wifi, omdat deze netwerken geen codering hebben. U kunt ervoor zorgen dat uw gegevens veilig online reizen door een VPN te installeren. Deze app versleutelt je internetverkeer en zorgt ervoor dat snuffelaars niet kunnen meeluisteren met je gesprekken.

Nadelige effecten op de gezondheid

We weten allemaal dat internet een van de meest verslavende media is. Het kan nadelige gevolgen hebben voor uw geestelijke gezondheid als u eraan verslaafd bent. Veel onderzoeken wijzen op de verschrikkelijke effecten van overmatig gebruik van sociale media op de geestelijke gezondheid. Afgezien hiervan veroorzaakt te veel tijd op sociale media stress, depressie, angst, enz.

Hoe deze gevaren afwenden?

Welnu, er is geen perfecte methode die kan helpen om de gevaren uit te roeien. Maar als u deze stappen volgt, kunt u de kans dat het u overkomt zeker verkleinen.

  • Veilig gebruik van sociale media. Onthul nooit uw persoonlijke gegevens op internet, met name uw adres en contactnummer. Onthoud dat mensen uw gegevens kunnen misbruiken, zelfs als ze niet zijn geautoriseerd door een bedrijf of website die u gebruikt.
  • Houd uw wachtwoorden veilig. Het delen van uw gebruikersnaam en wachtwoord met iedereen kan gevaarlijk voor u zijn. Als iemand je wachtwoord hackt, krijgen ze toegang tot je sociale media-account en activeren ze andere accounts die aan je gebruikersnaam en wachtwoord zijn gekoppeld. Bewaar uw wachtwoorden altijd goed.
  • Beperk uw gebruik van sociale media. Er zijn programma’s die zijn ontworpen om u te helpen de tijd die u op sociale-mediaplatforms doorbrengt, te beperken. Het werkt als een tool voor tijdbeheer om u te helpen uw vrije tijd productief door te brengen in plaats van verslaafd te raken aan sociale media.

Bron: socialmediaexplorer